Ovaj će grad uskoro plaćati ljudima da voze biciklo umjesto automobila

Zamislite sljedeću situaciju.

Ujutro se spremate za posao, tuširate, brijete, doručkujete. Sjednete na svoj bicikl, ne upadate u kilometarske kolone, ne tražite u nedogled parkirno mjesto kod firme. Stigli ste  na posao, smjestili se, a dok se  kompjuter  pali, vi na telefonu  pogledate koliko ste svojom vožnjom danas zaradili! Upravo će tako izgledati dani zaposlenika, ali i studenata u Firenci od 3.  juna ove godine.

Grad je, naime, odlučio nagraditi one koji na svakodnevnom putu do posla ili fakulteta koriste bicikl umjesto motornih vozila.

Grad Firenca objavio je da su odlučili izdvojiti 1,2 milijuna eura, a tim će sredstvima podstaći vozače da ostave svoja motorna vozila i koriste bicikl u svakodnevnom kretanju kroz grad. Primjena počinje 3. juna, a nagrađivanje će, prema sadašnjem planu, trajati godinu dana. Cilj je dati dovoljno vremena građanima da steknu naviku korištenja bicikla i okrenu se zdravijim načinima prevoza.

Program se zove “Pedala, Firenze ti premia”, u slobodnom prrevodu “pedala, Firenca te nagrađuje”. Učesnici imaju mogućnost zaraditi i do 30 eura mjesečno, te još 100 eura bonus nagrade. Dobiće 20 centi po kilometru, te dodatnih pet centi ako koriste običan bicikl, sve dok ostaju unutar granica opštine Firenca.

S nešto više novca biće nagrađeni novi biciklisti, ali plan uključuje i one koji već svakodnevno koriste bicikl. Oni će dobijati 15 centi po kilometru, pet manje od novih vozača.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković