Od Doline leptira zastaje dah: Da li ste ikada čuli za ovu tursku ljepoticu?(video)

Ovaj dio turske obale je dostupan samo brodom, i tamo nema ni struje ni interneta. U stvari, nema ni ljudi. Tamo se ide na odmor, na pauzu od užurbanog i napornog svijeta, a društvo će vam praviti najljepši ljeptiri koji postoje

Dolina leptira je prirodni kanjon koji se nalazi u regiji Oludeniz u Turskoj. Ovaj kanjon je okružen visokim stenama, prekriven šumama i nudi prelijep pogled na dolinu. Do njega se može doći samo brodićem, a naziv je dobio po tome što u ljetnjim mjesecima u ovom području živi veliki broj različitih vrsta leptira.

Ovo područje je popularno među ljubiteljima prirode i avanturistima. U samom kanjonu protiče rijeka, a posjetioci mogu šetati duž obale, plivati u prirodnim bazenima i uživati u ljepoti prirode. Oludeniz, u prevodu Plava laguna, ostala je potpuno nepoznata sve dok ga tursti nisu otkrili prilikom kampovanja 1980-ih.

Dolina leptira jedno je od najatraktivnijih mjesta u okolini Fethija. Proglašena je 1995. godine rezervatom prirode i potpuno je zatvorena za urbanizaciju. Svoje romantično ime dolina je dobila po izuzetno lijepom tigrastom leptiru iz porodice Arctiidae, a njih najviše ima početkom juna mjeseca, gdje borave sve do kraja oktobra. Tu bude i do čak 100 vrsta leptira.

Turisti danas mogu da borave isključivo u šatorima ili kamp-kućicama, a osim u kampovanju, mogu uživati brojnim aktivnostima poput pješačenja, vožnje kanua ili ronjenja. Kako bi ugođaj bio potpun, obavezno treba posjetiti i obližnje vodopade. Postoje brojne staze koje vode od obale do slapova dok vijugaju kroz besprekorno lijep krajolik.

Nakon obilaska i pješačenja, odmor možete naći u u vodama ovog predivnog zaliva. Tu se nalazi 250 metara dugačka šljunkovita plaža, a kristalno čisto i plavo more se ne produbljuje odmah, pa se tu može i porodično odmoriti.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković