Na 1.300 metara nadmorske visine rodio paradajz od 1,5 kg u obliku srca

Priboj - Iako su Goleša nadomak Priboja planinsko selo, brdska klima nije omela paradajz na otvorenom da dostigne težinu čak jedan kilogram i 500 grama.

Na svom imanju u pribojskom selu Goleša, djeda Sredo Spasojević (79), skoro cio vijek uzgaja razno povrća i voće, ali nikada do ove godine nije obrao paradajz težak čak jedan kilogram i 500 grama, a još u obliku srca.

"Nemam plastenik, paradajz i papriku uzgajam na otvorenom u bašti pored kuće, zbog vremenskih uslova retko kad opstanu, a ove godine kada je rod voća i povrća relativno loš, kod mene je rodio ogroman paradajz", priča Spasojević.

U ovom kraju zbog kišnog proljeća zakasnila je sjetva, pa obzirom na to i plodovi nisu kao što bi trebali da budu, pojedina domaćinstva kasnije su dokusurili gradonosni oblaci, a paradajz od Spasojević ništa nije omelo da dostigne datu težinu.

Paradajza u bašti, Spasojević je imao na pretek, a kako kaže ima još puno i zelenih, pa se pita da li će uspjeti da sazre, pošto su prije par noći počeli rani jesenji mrazevi, u ovom kraju poznatiji kao slane, zbog kojih bilo koji plodovi mogu da se osuše i istrule.

"Surova je ovde klima, planinska, pa me čudi da je ovaj paradajz porastao ovoliki, a tek oblik", čudi se Spasojević.

Goleša su na nadmorskoj visini višoj od 1.000 metara, a Spasojevićeva njiva tačno na 1.300 metara nadmorske visine, pa je pravo čudo da je on opstao i dostigao ovu kilažu.

Kako reče Spasojević, rekorderu u njegovoj bašti nema posebnu namjenu, poslaće ga kćerki da pripremi zimnicu, a on će sačekati do prvog snijega, ako bude sunčanih dana, možda još poneki sazri i obori rekord ovom paradajzu.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković