Ovo su psi koji najduže žive

Jedan od najvećih faktora prilikom traženja novog četvoronožnog člana porodice može da bude životni vijek psa. To je sasvim u redu jer je poznato da neki psi žive mnogo duže od ostalih rasa.

Manji psi obično imaju duži životni vijek od većih pasa. Međutim, trajanje života svakog pojedinačnog psa svodi se na niz faktora.

Imajte na umu da je za pun i bogat život psa izrazito bitna odgovarajuća veterinarska njega, prikladni životni uslovi, redovna aktivnost i uravnotežena ishrana.

  1. Čivava

Prosječan životni vijek: 17 godina

Čivave su jedna od najpopularnijih rasa pasa na svijetu. Mali su i kada odrastu teški su samo 3,5 kg.

Iako malene i preslatke, čivave su poznate kao minijaturni psi čuvari. Vole i štite svoju užu porodicu i često im treba vremena da se sprijatelje s nepoznatim osobama.

  1. Toj pudla

Prosječan životni vijek: 12-15 godina

Pudlica dolazi u četiri različite veličine: velika, standardna, toj i mini. Od svih, toj pudlica obično ima nešto duži životni vijek. Pudlice su izuzetno inteligentne što ih čini jednom od najpametnijih rasa pasa na svijetu.

Zbog svoje druželjubive naravi odlični su kućni ljubimci za porodice s djecom i super se slažu s drugim psima. Zbog lake dresure preporučuje se vlasnicima koji nikada prije nisu imali psa kao kućnog ljubimca.

  1. Ši cu

Prosječan životni vijek: 15 godina

Ši cu, još poznat kao “najslađi pas na svijetu”, vrlo je popularna rasa malih pasa. Oni su poslušni, imaju malo energije i nisu veliki lajavci. Imaju dugu, svilenkastu dlaku koja zahtijeva stalnu njegu. Održavanje dlake se može sprovoditi samostalno, kod kuće ili profesionalno, u salonu za njegu pasa.

  1. Džek Rasel terijer

Prosječan životni vijek: 14 godina

Kao i svi terijeri Džek Raseli su živahni i zdravi psi. Oni traže veliku aktivnost i svakodnevni odlazak na istrčavanje kako bi potrošili višak energije. Oni uglavnom nemaju ozbiljnih zdravstvenih problema zbog čega u prosjeku jako dugo žive.

  1. Maltezer

Prosječan životni vijek: 15 godina

Maltezeri su preslatki psi, imaju bijelu dlaku i obožavaju druženje i igranje sa svojom porodicom. Zbog svoje male veličine poznati su kao psi s dugim životnim vijekom.

Zanimljiva činjenica kod maltezera je ta što ženke po pravilu žive jednu godinu duže od muških pasa. S druge strane, istraživanje Cesersway potvrđuje kako se očekuje da će većina maltezera živjeti relativno dugo jer mogu oboljeti od vrlo malog broja opasnih genetskih bolesti.

  1. Bigl

Prosječan životni vijek: 12 godina

Bigli su jedni od najboljih lovačkih pasa i imaju jak lovački instinkt čak i dok nisu u šumi i ne učestvuju u lovu na divljač. Zbog toga će biti potrebno malo ih obuzdati i naučiti da se igraju s djecom i drugim krznenim ljubimcima u istom domaćinstvu.

Uprkos tome, Bigli su aktivni i razigrani. Prema Cesarsway istraživanju, najstariji poznati Bigl živio je 27 godina, a preminuo je 2009. godine.

  1. Maltipo

Prosječan životni vijek: 12-15 godina

Budući da su mješanac pudla i maltezera, maltipo je rasa pasa dobrog zdravlja. Mini i toj maltipo obično žive duže od ostalih veličina. Često se smatraju hipoalergenima jer se izrazito malo linjaju.

  1. Jazavičar

Prosječan životni vijek: 13 godina

Jazavčari su srčani, imaju beskrajne količine energije i jako vole svoje vlasnike. Uz odgovarajuću zdravu ishranu mogu jako dugo da žive.

Zbog svojih dugih leđa, “psi kobasice” ne bi trebalo da žive tamo gdje postoji potreba za penjanjem stepenicama. Na primjer, stanovi u zgradama bez lifta.

  1. Kovrdžavi bišon

Prosječan životni vijek: 13 godina

Kovrdžavi bišon je mala rasa, dobro poznata po svojoj dobroćudnosti i hipoalergenoj dlaci. Kovrdžavi bišon će se odlično slagati s djecom i drugim životinjama.

Imaju veliku glavu i oči. Zbog mekog krzna poput vate izgledaju kao plišane životinje.

  1. Šnaucer

Prosječan životni vijek: 12 godina

Šnauceri su nezavisni psi mirne naravi. Njihov samouvjereni stav doveo ih je do toga da se smatraju jednim od najtvrdoglavijih pasa. Zbog toga su im obično potrebni iskusni vlasnici koji će znati da ih obuzdaju, piše Srećni ljubimci.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković