Nepomnjaci novi lider

Nepomnjaci novi lider

Ruski as Jan Nepomnjaci je ostao sam na vrhu nakon četiri kola paklenog turnira kandidata za šampiona svijeta u šahu, uživaće u prvom slobodnom danu, jer jedini je ostvario tri poena.

Do jutros je dijelio prvo mjesto sa Karuanom i Indijcem Gukesom, ali oni nijesu uspjeli da pobijede u četvrtom kolu.

Nepomnjaci je pobijedio bijelim figurama protiv trećeg Indijca Vidita koji je dan ranije izgubio i bijelim dramatičnu partiju od zemljaka Pragnanande. I u ovoj je stojao bolje nakon što je izvrsno odigrao Berlinsku odbranu, čuvenu jer je sa njom Kramnik srušio sa trona Kasparova 2000.godine.

Izgledalo je da samo Indijac može da igra za pobjedu, ali onda je napravio par grešaka što je Nepomnjaci hirurški iskoristio.

U prvom kolu je samo remizirao sa "žrtvom turnira" Abasovom, u drugom je ponudio remi Alirezi Firudži, ali je on odbio siguran da može da dobije i na kraju Nepomnjaci slavio, u trećem je opet dosta srećno izvukao remi sa Gukesom koji je prethodno crnim savladao zemljaka Pragnanandu, i sad ova nova čudna pobjeda nad Viditom. Ali, jedini ima tri boda, on je specijalista za ove turnire, osvojio je prethodna dva, međutim gubio potom mečeve jedan na jedan za titulu od velikog Karlsena i čak misterioznog Kineza Dinga Lirena.

Mogao bi da osvoji krunu iz treće sreće, ali ipak ovdje ima još dugih 10 kola, i tek treba dva puta da igra sa Karuanom i djeluje da ima igrača u boljoj formi od njega.

Tabela nakon 4 kola: Nepomnjaci 3, Karuana i Gukes 2.5, Pragnananda 2, Vidit, Nakamura, Abasov i Firudža 1.5..

 

IZVOR: RTCG