Za 90 minuta vidjeli smo sve, na kraju je ispala dobra provjera, a dobar je i rezultat

Pola sata je našim fudbalerima trebalo da se probude, da pokažu da mogu da budu goropadni, protiv jakog protivnika, čak i bez Stevana Jovetića.

Majstorski gol Stefana Mugoše, tri minuta prije kraja, donio je Crnoj Gori remi protiv Turske (2:2) u sjajnoj fudbalskoj predstavi pod Goricom, netipičnoj za utakmicu prijateljskog karaktera.

Crna Gora je krenula blijedo, Turska je nakon 25 minuta imala i dominaciju i ubjedljivo vođstvo. Pola sata je našim fudbalerima trebalo da se probude, da pokažu da mogu da budu goropadni, protiv jakog protivnika, čak i bez Stevana Jovetića.

Mirko Ivanić u posljednjim trenucima prvog poluvremena i Mugoša u 87. minutu donijeli su Crnoj Gori zasluženo izjednačenje, a Tumbakoviću i njegovom stručnom štabu izuzetno korisne detalje, za razliku od utakmice na Kipru prije tri dana.

Crnogorski navijači, njih oko šest hiljada, mogli su u 90 minuta da vide sve od naše selekcije, dva potpuno različita lica - i lošu igru, bez dinamike i žara u prvih 30 minuta, ali i karakter, borbu, dominaciju i kvalitet u preostalih 60.

Prespavali početak

Turski fudbaleri stigli su u Podgoricu nakon dobre igre i pobjede u prekrasnoj atmosferi protiv Republike Irske na stadionu u Antaliji prije tri dana, a naši igrači nakon remija na Kipru pred svega 300 gledalaca u Nikoziji i utakmice usporenog ritma.

Sve to kao da se prenijelo na teren stadiona pod Goricom, gdje su izabranici Mirčee Lučeskua bili toliko dominantni na startu, a naši podređeni, da je izgledalo kao da je na drugoj strani Francuska ili neka druga selekcija top-kalibra.

Bek Fenerbahčea Kaldirim je u 11. minutu ubacio sa lijeve strane, lopta je preletjela Tomaševića, a Romin talenat Džengiz Under školski postavio nogu za očekivano vođstvo Turaka.

Tumbaković je gostima suprostavio, u ovom momentu, najjaču moguću postavu, naravno bez Jovetića, ali ni imena igrača iz španske Primere (Savić), italijanske Serije A (Marušić), portuglaske Primeire (Vukčević) nisu Crnoj Gori donijeli ništa na početku utakmice.

Prošlo je samo 13 minuta od vođsva Turske, a gosti su već imali 2:0 - naivno, iz prekida, pošto je lopta ponovo preletjela našu odbranu, Jokušlu iz Trabzonspora glavom je plasirao loptu u mrežu nakon centraršuta veziste Milana Džalhanoglua.

Izgledalo je mnogo loše, ali moglo je i gore, jer je prijetio i treći gol gostiju, a Petković je osujetio udarac Džalhanoglua.

Bez stava, autoriteta u igri, igrača koji bi preuzeo odgovornost - tako je izgledala naša selekcija u prvih pola sata. Srećom, to nije bila prava slika...

Savić pozvao na buđenje

Šansa Stefana Savića u 33. minutu - na centašut Ivanića, kapiten crnogorske selekcije gađao je glavom, ali je stigao blok Ajhana - kao da je bila poziv našim fudbalarima i navijačima.

I Crna Gora se povratila iz bunila, lopta je sve češće bila na polovini Turske, aktivirala su se krila, Marušić i Vešović, a Bećiraj je blokovima pravio prostor veznim igračima.

Vešović je u 44. minutu dobro testirao Babadžana, a samo koji trenutak kasnije, u posljednjim sekundama prvog poluvremena, do tada neprimjetni Ivanić je lijepim udarcem glavom, na centaršut Tomaševića, postigao prvi gol u crvenom dresu, motivisao i saigrače i publiku.

Ni 15 minuta pauze nije poremetilo ritam Tumbakovićevih fudbalera, koji su početak nastavka odigrali kao u transu, a gostima je sa svih strana prijetila opasnost.

Marušić je sjajno šutirao lijevom nogom sa 20 metara u 47. minutu, Babadžar je jedva odbranio, šut Jankovića u 53. prohujao je pored stative.

Majstorija Mugoše

Simić je u 55. minutu glavom nakon prekida promašio dobru šansu za izjednačenje. Uslijedile su izmjene, koje su očekivano usporile ritam, ali na kraju i donijele Crnoj Gori zasluženo izjednačenje.

Donio ga je, zapravo, jedan igrač - Stefan Mugoša, koji je u 67. minutu ušao umjesto Ivanića, “očistio je travu” sa turskim bekom i plasirao loptu sa 16 metara za 2:2 i aplauze sa tribina.

Kompletna akcija kod izjednačenja je bila je sjajna, prethodno se i Janković efektnim driblingom oslobodio protivničkog fudbalera i dodao loptu Mugoši.

U dobrom raspoloženju Crna Gora dočekuje majske i junske duele sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom i nastavak priprema za Ligu nacija.

CRNA GORA - TURSKA 2:2

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.000. Sudija: Milorad Mažić (Srbija). Strijelci: Ivanić u 45. i Mugoša u 87. minutu za Crnu Goru, Under u 11. i Jokušlu u 24. minutu za Tursku. Žuti kartoni: Tomašević, Simić (Crna Gora), Alhan (Turska).

Crna Gora: Petković, Marušić (79. Stojković), Savić (88. Boljević), Simić, Tomašević, Vukčević, Šćekić, Vešović, Janković (90+1. Klimenta), Ivanić (67. Mugoša), Bećiraj (79. Jovović).

Turska: Babadžan, Alhan, Topal, Sejundžu, Ali Kaldirim (76. Bajram), Tekdemir, Jokuslu (46. Kaveči), Under (78. Mali), Jazići (70. Akbaba), Džalhanoglu (69. Gurler), Tosun​ (76. Unal).

 

Izvor:vijesti.me