Bob Marli imao je čudnu biografiju i još čudniju smrt: Evo šta ćemo gledati u filmu koji stiže u bioscope(video)

U susret Danu zaljubljenih, u bioskope stiže film „Bob Marli – One Love“. Ovo je snažna, iskrena i do sada neispričana priča o čovjeku koji je živio muziku koju je stvarao, koji je spoznao suštinsko značenje ljubavi i ostavio neizbrisiv trag u istoriji naše civilizacije. Robert Nesta Marli, poznatiji kao Bob Marli, je bio jamajčanski pjevač, tekstopisac i gitarista. Najpoznatiji je izvođač rege muzike, i čuven je po popularizaciji ovog muzičkog žanra van granica Jamajke.

„Bob Marli – One Love“ slavi život i muziku legende koja je, svojom porukom ljubavi i jedinstva, inspirisala generacije. Otkrijte Marlijevu moćnu priču, po prvi put na velikom platnu, priču o prevazilaženju nevolja i putovanju koje je stajalo iza njegove revolucionarne muzike.

Film je stvoren u saradnji sa porodicom Marli, Kingsli Ben-Adir tumači lik legendarnog muzičara, a Lašana Linč njegovu ženu Ritu.

Od 15. februara, ovaj jedinstveni biografsko-muzički film prikazivaće se na redovnom repertoaru svih bioskopa.

Na početku svoje karijere, velikom gradu Bob je bio više izložen muzici koju je volio, kao što su Fats Domino i Rej Čarls. Dosta vremena provodi sa svojim drugom Nevilom Livingstonom, zvanim Bani, sa kojim odlazi i na časove muzike kod poznatog jamajčanskog pjevača Džoa Higsa. Tu upoznaju i Pitera Mekintoša. U to vrijeme je počela ekspanzija jamajčanske muzike kroz Ska scenu. Kada je napunio 16 godina Bob počinje da radi na ostvarenju svog sna da postane muzičar. Muzika je mnogim mladima na Jamajci bila beg iz siromaštva. Jedan od takvih klinaca bio je i Džimi Klif, koji je sa 14 godina već snimio par hitova. Džimi je upoznao Boba sa Leslijem Kongom, lokalnim muzičkim producentom i nakon što je prošao audiciju, Bob snima svoj prvi singl „Džadž not“. Nažalost, ni „Džadž not“, ni singl iz 1962. „Uan mor kap of kofi“ nisu postigli uspjeh kod publike, tako da Bob ubrzo napušta Konga, nakon što je ovaj odbio da ga isplati.

Naredne godine Bob, Banij i još par prijatelja osnivaju grupu Vejlin Vejlers. Nakon lošeg početka i napuštanja nekih članova benda upoznaju Klemeta Doda, producenta muzičke kuće Kohkoun, za koga snimaju singl „Simer daun“, koji dosta dobro prolazi na Jamajci. U Vejlin Vejlersima su tad bili Bob, Bani i Piter Toš, koji stiču lokalnu popularnost. Njihova publika sve više raste i oni snimaju još par pjesama, kao što su „It hurts tu bi aloun“ i „Rul d Roudi“. Bob je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike.

10 februara 1966, Bob se oženio svojom djevojkom Ritom Anderson. Sljedećeg dana Bob odlazi u SAD, da posjeti svoju majku. Po njegovom povratku muzika Vejlin Vejlersa je evoluirala u Rok Stedi. To dovodi do sukoba sa njihovom diskografskom kućom, koja je htjela Ska bend. Zato Napuštaju Kohkoun i osnivaju svoju diskografsku kuću Vejl n Soul. Takođe mijenjaju i ime iz Vejlin Vejlers u Vejlers. Ovo se podudarilo sa rođenjem Bobovog prvog djeteta Sedala. Za sopstvenu kuću izdaju par singlova, „Bend daun lou“ i „Melou mud“, prije nego što je propala. Ovo je dosta loše uticalo na bend i tek pošto su upoznali Lija Perija uspijevaju da ponovo počnu sa radom. Uz njegovu pomoć snimaju pjesme kao što su „Dapi konkverer“, „Soul rebel“, „400 godina“ i „Smol eks“. 1970. bendu se priključuju Aston i Čarlton Beret. Bend napušta Peri, a ne želeći da prihvati njegovo preveliko miješanje u njihov rad, i osniva drugu, uspješniju izdavačku kuću Taf Gong, po bobovom nadimku. Bob ubrzo odlazi sa Džonijem Nešom u London, gdje snima „Rege on Brodvej“ za CBS. I ostatak benda dolazi u London da potpomogne promociju singla,ali ubrzo ostaju bez para. Marli odlazi do Krisa Blekvela, vlasnika Ajlend rekordsa i uspijeva da ga ubijedi da potpišu ugovor za album, za koji je trebalo da dobiju predujam od 8.000 funti, dovoljno da se vrate kući. To je bio prvi put da jedan rege bend izda album, rege muzičari su do tada izdavali samo singlove i kompilacijske albume. Album se zvao „Ket a fajer“ i postigao je priličan uspjeh.

U proljeće 1973. Vejlersi odlaze na turneju u Englesku, nakon koje ih napušta Bani, koga zamjenjuje Džo Higs. Vejlersi odlaze na turneju u Ameriku gdje je trebalo da nastupaju kao predgrupa bendu Slaj end d femili stoun, ali su poslije samo par nastupa otpušteni jer su postali popularniji od benda koji je trebalo da najave. Takođe su uradili i par koncerata sa Brusom Springstinom, i snimili živi nastup za radio KSAN-FM.

Interesantno je to da je pored ogromnog globalnog uspjeha tokom jedne od svojih turneja, igrajući fudbal, povredio prst na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obaviješten da ima rak. Rak je bilo moguće odstraniti samo amputacijom, što je Bob odbio, jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom vjerom – kojoj on pripada. Turneja je, naravno otkazana, ali ga bolest nije spriječila da i dalje snima. Tako je 1978. objavljen album „Kaja“, nešto mekšeg zvuka u odnosu na ranije albume.

U posljednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom liječenju u Njemačkoj, gdje je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto liječenje nije uspjelo, želio je makar da umre na Jamajci, ali je stigao samo do Majamija, gdje je umro 11. maja 1981. Cio svijet ga je oplakivao i na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja. Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković