Korekcija granica ne znači podjelu Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da korekcija granice za koju se zalaže "ne predstavlja podjelu Kosova, već korekciju nepravde koja je nanijeta Kosovu".

"Korekcija granica ne znači podjelu Kosova, nećemo imati Republiku Srpsku unutar Kosova. Nikada sa Srbijom nećemo razgovarati o jezeru Gazivode. Ima glasova da korekcija granica znači otvaranje novog sukoba. U suštini je suprotno, korekcija granica podrazumijeva korekciju jedne nepravde", kazao je Tači u Prištini na sastanku s predstavnicima civilnog društva.

On je rekao da je cilj Prištine da kroz dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom obezbijedi priznanje od Srbije i učlanjenje u UN i druge međunarodne organizacije.

"Ako izgubimo ovu priliku i čekamo izbore u EU koji se održavaju sljedećeg maja, dolazimo u opasnost da pitanje Kosova bude nisko u planu EU. Kasnićemo u procesu učlanjenja u EU i NATO, zato tražimo dinamizaciju procesa", kazao je Tači.

Navodeći da je "vrlo teško, skoro nemoguće" da se postigne sporazum sa Srbijom, kosovski predsjednik je dodao da "ipak vidi svjetlo na kraju tunela".

 

Izvor: rtcg