Da li radite aktivne pauze dok ste na poslu? Donosimo razloge zbog čega su važne

Aktivne pauze su privremene pauze u toku radnog dana koje se izvode kroz fizičke i mentalne vježbe za oporavak energije.

Za one koji svoj posao obavljaju u kancelariji od osam do četiri ili od devet do pet, izuzetno je važno da uzimaju "aktivne pauze" kako bi ubrzali cirkulaciju, umanjili bol u leđima, ramenima i vratu, smanjili stres, ali i poboljšali kardiovaskularni sistem na duge staze.

A šta su aktivne pauze?

Aktivne pauze su privremene pauze u toku radnog dana koje se izvode kroz fizičke i mentalne vježbe za oporavak energije.

Osnovni cilj aktivnih pauza je promovisanje zdravlja i bezbjednosti na radu, a sastoji se od kratke rutine osnovne i funkcionalne pokretljivosti zglobova, vježbi istezanja, jačanja i opuštanja mišića tokom kratkih pauza u radnom danu. Traju između pet i 15 minuta i omogućavaju vam da povratite energiju i poboljšate performanse na poslu kroz različite tehnike koje pomažu u smanjenju zamora na poslu, posturalnoj nelagodnosti i sprječavanju stresa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vizuelne i mišićne pauze kao metod odmora. Mnoge organizacije su implementirale programe preventivne medicine za svoje zaposlene kao način da garantuju zdravlje i bezbjednost na radu, poznate kao aktivne pauze, aktivne pauze na radu ili radna gimnastika. Ovi programi ukazuju na vježbe pokretljivosti zglobova, istezanja mišića i vježbe snage mišića, koje podstiču promjene položaja i smanjuju mišićne tegobe izazvane ponavljanjem pokreta tokom radne rutine.

Aktivne pauze djeluju preventivno i terapeutski. Ove aktivnosti imaju za cilj aktiviranje disanja, cirkulacije krvi i tjelesne energije kako bi se spriječile psihofizičke promjene izazvane fizičkim i mentalnim umorom i poboljšale funkcije mozga, povećavajući radni učinak.

 Zašto su toliko važne?

Aktivne pauze su važne jer u radnom okruženju velika većina radnika provede najmanje osam sati dnevno, a u zavisnosti od posla često sede, uz minimalan nivo fizičke aktivnosti. Ovo pogoduje tome da ljudi nemaju optimalno fizičko zdravlje već dominira sedentarni stav direktno povezan sa metaboličkim i strukturnim promenama u ljudskom telu.

Bilo da se odlučite na istezanje svaka tri sata, kratku šetnju od deset minuta ili meditaciju - važno je da se pokrenete.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić