Imate problema sa snom? Zaspite za dva minuta uz ovu vojničku metodu

Američka vojska razvila je tehniku spavanja koja pomaže umornim vojnicima da zaspu bilo kada, čak i na bojnom polju uz zvuk pucnjave u pozadini.

Iako metoda potiče iz knjige iz 1981. Relax and Win: Championship Performance, mnogi su za nju saznali tek sada zahvaljujući popularnosti TikToka.

Fitness trener Justin Agustin podijelio je kako metoda funkcioniše. Praktikovanje ove tehnike preporučuje se svake večeri tokom šest nedjelja.

"Kad je savlada, 96 posto ljudi može zaspati unutar dva minuta nakon što zatvori oči", tvrdi Agustin.

Prema Agustinovim istraživanjima, tehnika je razvijena uglavnom za borbene pilote koji moraju 100 posto svojih refleksa i fokusa, koji opadaju s nedostatkom sna.

Kako tačno metoda funkcioniše?

"Počnite tako da opustite mišiće na čelu, oči, obraze, vilicu i usredsredite se na disanje. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke labavo uza sebe. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite opuštajući grudi, stomak, koljena, noge i stopala. Dok to radite, očistite se od stresa. Razmislite o dva scenarija. Prvo, ležite u kanuu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad vas. Drugo, ležite u crnoj baršunastoj ležaljci u mračnoj sobi. Kad počnete razmišljati o bilo čemu drugome, ponavljajte 10 sekundi riječi 'ne misli'", pojasnio je.

Ako vas muči nesanica, isplati se isprobati.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić