Brza detoksikacija od šećera: Za početak "ne pijte kalorije"

Nije lako prekinuti sa navikama. Da li svakodnevno žudite za šećerom i ugljenim hidratima i ne gubite na kilaži dok ste na dijeti? Ako ste pozitivno odgovorili na ovo pitanje, vrijeme je za detoksikaciju i “odvikavanje” od šećera. Kako ćete to da uradite?

Odlučite se za detoksikaciju

Možete to uraditi iste sekunde samo je potrebna jedna odluka, recite: “Vrijeme je da se riješim šećera i da započnem zdraviji život.” To je to, prvi korak je urađen.

Jednostavno prestanite da jedete šećer

Lakše je reći, nego uraditi. Od sada pijte hladnu tursku kafu bez šećera, ali i vještačkih zaslađivača. Zaslađivači samo povećavaju potrebu za slatkim i pretvaraju se u masno tkivo. Takođe prestanite da konzumirate hranu koja sadrži hidrogenizovane i trans masti.

Pijte vodu, kafu i čajeve

Drugim riječima - ne pijte kalorije. Držite se dalje od sokova, a pogotovo sirupa koji su puni šećera. Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća su savršena zamjena, ali u normalnim količinama. Zeleni čaj i voda su obavezni!

Dodajte malo proteina

Unosite dovoljno proteina tokom dana, kako biste imali dovoljno snage da ga pregurate, a posebno za doručak. Proteini za doručak će izbalansirati nivo šećera u krvi, insulin i potrebu za slatkom hranom.

Jedite “prave” ugljene hidrate

Poznato je pravilo da se tokom dijeta skoro uopšte ne unose ugljni hidrati. Međutim postoji samo jedna vrsta ugljenih hidrata koja je dozvoljena i to u velikim količinama, a to je povrće. Jedino što treba izbjegavati su krompir, bundeva i cvekla - ali samo tokom 7 dana. Nakon jedne nedjelje ih slobodno možete jesti.

Unesite malo masnoća

Masnoća ne mora nužno da nas goji i da nas čini debelim. Zbunjuje vas ova činjenica? Šećer je kriv za to. Masnoće nam daju osjećaj sitosti i balansiraju nivo šećera u krvi; daju nam energiju i bude sve ćelije.

Držite stres pod kontrolom

Nemojte se mnogo nervirati, počnite da vježbate! Napravite u toku dana nekoliko dubokih udaha i izdaha i radite jogu. Ne dozvolite da vas stres okrene ka šećeru.

Dobro se naspavajte

Manjak sna će vas terati da uzmete više ugljenih hidrata i šećera, kako bi organizam bio budan i brz. Jedna studija je pokazala da su studenti koji su spavali samo šest sati umjesto osam imali uvećane hormone gladi, a smanjene hormone za suzbijanje apetita.

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić