"U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"

U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Prema podacima Monstata, mjesečna stopa inflacije za septembar je - 0.4 odsto, što znači da su i cijene u odnosu na avgust niže za 0.4 odsto.

Zabilježen je pad cijena u grupi proizvoda “hrana i bezalkoholna pića” u iznosu od - 1.7 odsto, tj. stopa inflacije je u odnosu na ove proizvode negativna.

“Dakle, sasvim je izvjesno je da je akcija "Limitirane cijene" 44. Vlade Crne Gore uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica, posebno imajući u vidu sveobuhvatnost akcije kao i činjenicu da se ista odnosi na veletrgovine kao i maloprodajne lance”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će, kako je naveo, nastaviti da u kontinuitetu prati cijene osnovnih životnih namirnica prema utvrđenoj metodologiji i shodno tome predlaže mjere u cilju zaštite standarda građana.

izvor:rtcg