"Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende"

Ministar odbrane Dragan Krapović na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu, u formatu ministara odbrane NATO zemalja (NAC), kazao je da Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende, imajući u vidu važnost usaglašenog i posvećenog savezničkog djelovanja, saopštili su iz resora odbrane.

On je tokom drugog dana sastanka istakao da ćemo "nastaviti da ulažemo potrebne napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne strukture". Naglasio je i da ćemo nastaviti da doprinosimo jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, Krapović je još jednom ukazao na važnost očuvanja stabilnosti u ovom dijelu Evrope i na neophodnost da ovaj region ostane u fokusu međunarodne zajednice.

Iz resora odbrane su kazali da su drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane razgovarali o procesu transformacije Alijanse, naglasivši važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i odlučnog pristupa implementaciji ključnih zadataka. Ističu i da je dat osvrt na najznačajnije odluke donijete tokom nedavno održanog Samita u Vašingtonu i sagledana dinamika nastavka započetih aktivnosti.

"Razgovarano je o daljoj implementaciji usvojenih koncepata, te o jačanju strukture snaga i prilagođavanju komandne strukture. Zaključeno je da će poseban fokus biti na dostizanju izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou NATO", navode u saopštenju resora odbrane. 

izvor:rtcg