Danas sastanak POSP-a

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na kome će se raspravljati i o izbornoj reformi uoči predstojećih izbora, biće održan dana u Skupštini Crne Gore.

U uvodnom dijelu sastanka, govoriće predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u POSP-u, Dejvid Martin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ambasador Estonije u Crnoj Gori, Danijel Erik i ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Nakon uvodnih izlaganja predviđeno je da članovi POSP-a razmijene mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, funkcionisanju Skupštine i izbornoj reformi uoči predstojećih izbora.

"Razgovaraće se i o konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osnovnim pravima i slobodama, sa fokusom na slobodu medija, kao i ekonomiji i javnim finansijama", saopšteno je iz parlamenta.

Najavljeno je da će, nakon sastanka, Brajović i Martin dati izjave za javnost u holu Skupštine Crne Gore. Delegacija evropskih parlamentaraca sastaće se sjutra i sa premijerom Duškom Markovićem, najavljeno je iz Vlade.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje u Briselu i Podgorici.

POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Izvor:RTCG