Održana svečana sjednice SO – “Sloboda je najveća vrijednost koju su nam preci ostavili” (video)

Svečana sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, povodom 3. januara Dana oslobođenja i Dana Opštine, održana je danas u Centru za djelatnosti kulture ‘’Vojislav Bulatović Strunjo’’.

Otvarajući svečanu sjednicu predjsednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, poručio je da je sloboda najveća vrijednost koju su nam preci ostavili.

„Okupirani sopstvenim problemima, borbom za egzistenciju, nerijtko nam promiče najveća vrijednost koju su nam preci ostavili. Riječ je o najvećem dometu čovječanstva- o osvajanju slobode. A slobodi, koja nam jedina nudi mogućnost da dostignemo ono što smo smatrali nedostižnim, prethodio je još jedan domet čovječanstva, koji oslikava civilizacijski uspon. Znamo da je riječ o jednoj od najvećih tekovina, o antifašizmu. Kao takav, antifašizam je našao svoj prostor i živi u glavama najvećeg broja stanovnika svijeta. Značaj iniciranja antifašizma u istoriji čovječanstva snažno se odrazio na ratne događaje i osnivanje antifašističkog pokreta u Crnoj Gori i u našem Bijelom Polju. Pobjeda nad fašizmom predstavlja krunsko dostignuće ljudske civilizacije – jer se definiše kao simbol pobjede svjetla nad tamom“, kazao je Dizdarević na svečanoj sjednici, ističući da e u tome suština savremene antifašističke Crne Gore, njene istorije, sadašnjosti i njene budućnosti.

Treći januar je simbol ovjenčane slobode, a Bjelopoljci su uvijek znali odabrati pravu stranu istorije i biti uzor drugim gradovima, poručio je danas predsjednik Opštine Petar Smolović.

“Ovaj dan je u svijesti naših građana prepoznatljiv po pijetetu prema žrtvama fašističke okupacije. Borci bjelopoljskog sreza su prošli težak ali pobjednosan i veličanstven put u NOB-u Jugoslavije. Brigade su za postignute uspjehe i zasluge u narodnooslobodilačkoj borbi dobile visoka priznanja i odlkovanja, prestižna ordenja najveličanstvenijeg reda i časti, a  četiri narodna heroja i 144 nosioca partizanske spomenice svjedoče o tome”, kazao je predsjednik Opštine.

Smolović je istakao da danas imamo priliku za dokazivanje svoje odlučnosti i moći da se suprostavimo svemu što ometa društveno-politički razvoj Crne Gore. 

“Današnja razvojna politika građanske države Crne Gore je lišena idealizma, racionalno stoji na antifašističkim i evropski priznatim vrijendostima”, dodao je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

On je kazao da posebno imponuje zainteresovanost za sve veća investiciona ulaganja i partnerstvo za mir koje daje rezutate.

“Osjetili smo benefite, doživjeli uvaženost i poštovanje međunarodnih partnera, a naš grad je u očekivanju ekonomskog i kulturnog preporoda”.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje je istakao i da je u svom društvenopolitičkom razvoju BIjelo POlje u svim svojim fazama od nastanka imalo prosperitetnu ulogu i da je bilo obrazovni, religijski, kulturni, industrijski centar.

“Uvijek bolje među jednakima, uzvišeno nadnacionalno, oplemenjeno kulturnim stvralaštvom, posvećeno ljudima odbre volje”, kazao je Smolović.

Smolović je podvukao da  smo uspjeli da očuvamo mir i političku stabilnost koji su naš najveći kapital, ali i osnovni preduslov za domaće i strane investicije.

 “Preko 20 miliona eura je u prethodnoj godini uloženo u Bijelo Polje iz lokalnog I državnog kaitalnog budžeta, kroz donacije I private investicije. Ralizujemo po planu sve kapitalne projekte, prije svega projekte Đalovića pećina i Ski centar Bjelasica. Zamjac investicija je nezaustavljivo pokrenut, a u godini pred nama biće realizovana glvanina radova, dok će već 2020. ovi projketi biti operativni i donositi benefite”, saopštio je predsjednik.

Cilj je da, kako je kazao, spremno dočekamo otvaranje autoputa, “koji će nam otvoriti prozor u svijet i otvoriti mogućnost da spremno ponudimo naše komparativne prednosti I valorizujemo potencijale”.

“Naša vizija je da stvorimo preduslove, infrastrukturne i stimulativne, da zapadnoevropski investitori ovdje sele svoje fabrike u kojima će raditi naši ljudi i time zaustavimo migracije. Da te fabrike proizvode i izvoze kao što će to raditi i fabrika kisjele vode ,,Rada“ koja se upravo otvara ovih dana. Da od Bijelog Polja napravimo turističku destinaciju poznatu u Evropi po najljepšem speleološkom dragulju prirode – Đalovića pećini. Da udruživanjem sa Žarskim u Mojkovcu i Kolašinom naša Cmiljača, kao objedinjen ski resort, bude prepoznata na Balkanu. Kada sve ovo realizujemo, a siguran sam da smo na korak od toga, u Bijelo Polje će se dolaziti a ne odlaziti, ali i moći dostojanstveno živjeti sa sigurnom perspektivom za mlade generacije”, zaključio je Smolović.

Svečanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovali su dosadašnji predsjednici opštine i izvršnih odbora, predstavnici političkih partija, vjerskih i međunarodnih organizacija, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ekselencije ambasadori, predstavnici ambasada, državnih organa, organizacija, pravosuđa i službi koje svoju funkciju ostvaraju na području opštine Bijelo Polje, kao i brojni sugrađani.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE