Bugarin: “Plastenik koji smo dobili od Opštine nagrada je za naš trud i rad koji godinama ulažemo na imanju” (video)

Domaćinstvo Zvonka Bugarina iz Cerova dobilo je besplatni plastenik u okviru Programa podsticajnih mjera za podršku poljoprivrednim  proizvođačima Sekretara za ruralni i održivi razvoj.

 Novi, savremeni plastenik površine 100 kvadrata, pored postojećeg ručno pravljenog, omogućiće ovim vrijednim  domaćinima  koji se pored povrtarstva  bave i voćarstvom a donedavno i stočarstvom, da i tokom zime  proizvedu značajne količine povrća. Danka, Zvonkova supruga, gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje  kaže, da iako se na imanju  radi od ranog jutra  do kasnih večernjih sati, uz dobru organizaciju i ljubav prema poljoprivredi, zaradi se jedna dobra plata a ima vremena i za odmor i druženje.

„Volim  da se bavim povrtarstvom, interesuje me da proširim proizvodnju, vidim da se isplati,  ako ništa  ono bar za svoju porodicu. Ja nemam problem da plasiram sve što mi bude višak budući da mi djeca pođu do primorja, tamo rade i borave,oni mi tamo obezbijede i prodaju. I do sada smo imali ručno rađeni plastenik površine stotinjak kvadrata,i u njema sam uspojevala da uzgajam svo povrće i to što bi proizvela bilo bi dovoljno za moju porodicu, da častim nekoga, ali kad stigne novi plastenik moći ćemo da proširimo proizvodnju. Ako bi bila zima kao i prošle godine  u novom plasteniku bih prozovodila salatu, mladi luk, blitvu, spanać, sve može ko hoće da radi. Ustajem u šest sati a s poslovima završavam oko 12 naveče, ali ima se vremena i za odmor, i za kaficu sa komšinicom, jer djeca dođu kad treba iako žive na primorju, pomognu da se poslovi pozavršavaju, tako da se sve stigne, a može i jedna dobra plata da se zaradi“, ispričala je Danka. Dodala je i da je plastenik došao kao nagada za sav trud i rad koji godinama ulaže na svom imanju.

Admir Sijarić, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj kazao je da od 2021. godine dodjeljuju besplatne plastenike, a za protekle tri godine podijeljena su   52 plastenika. „Ove godine dodijelili smo 23 plastenika što je ukupno 75 plastenika. Takođe, napominjem da smo u prethodnim godinama prije nego što je Sekretarijat uveo ovu novu mjeru, imali saradnju sa Turskom razvojnom agencijom  „TIKA“ koja je preko ovog sekretarijata dodijelila 35 plastenika, što znači da smo proteklih pet –šest godina,  malim koracima uspjeli da podijelimo 110 plastenika  na teritoriji opštine Bijelo Polje.  To, kad se pomnoži sa njihovom kvadraturom, ispada da negdje oko hektar plasteničkog prostora smo podijelili na teritoriji naše opštine, gdje prema našim podacima ima pet hektara pod plasteničkim prostorom“, istakao je Sijarić.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Video prenos: Ljilja Rabrenović