Monika, Amir i Jovana među najboljim crnogorskim đacima (video)

Do kraja godine iz Fonda za talente biće uručeno preko 500 nagrada najboljim crnogorskim nastavnicima i učenicima, a među najtalentovanijim đacima našlo se i njih 38 iz bjelopoljskih  osnovnih i srednjih škola, što pokazuje da je Bijelo Polje rasadnik nadarenih i uspješnih mladih ljudi.

Osnivanjem Fonda po prvi put se pitanje talenata tretira sistemski i zvanično se promovišu najbolji u obrazovanju, a zahavljujući odličnom uspjehu u školi, sjajnim rezultatima na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, kao i uključivanju u vannastavne aktivnosti, na listi najboljih našli su se i Jovana Obradović, Amir Kolić i Monika Prebiračević, učenici bjelopoljske Gimnazije “Miloje Dobrašinović”.

Gostujući danas u emisiji “Mladi za mlade” Jovana, Amir i Monika, kazali su da nijesu očekivali da će njihovi rezultati biti vrednovani i prepoznati i da će zavrijediti epitet najboljih, ali da su svakako jako ponosni na tu činjenicu.

“Iako sam već dvije godine stipendistkinja, nijesam očekivala da ću se naći među najboljima, jer je u pitanju ozbiljan konkurs, a i konkurencija bila je ogromna. Zaista sam iznenađena, ali ujedno i ponosna”, kazala je Jovana Obradović.

Ona je istakla da je umjetnost ono što nju definiše, da je književnost njena prva ljubav, ali I da je zaljubljenik u muzika, odnosno gitaru, koju odlično svira.

“Sve nagrade koje sam osvajala na literarnim konkursima i festivalima, kao i na muzičkim takmičenjima, zapravo su me doveli do ove nagrade. Naći se među najboljima svkako da nije lako, ali je ovo pokazatelj da se  rad i trud uvijek isplate”, dodala je Obradović.

Sjajne rezultate mladog Amira Kolića, naročito na polju matematike, prepoznao je i stručni žiri koji je odlučivao o tome ko će biti nagrađen, a kako je danas istakao Amir, potrudiće se da i u daljem školovanju opravda ovo priznanje.

“S obzirom da mi se dešavalo da moji uspjesi ne budu uvijek na pravi način vrednovani, da izostane stipendija i da se malo razočaram, ovaj put nijesam ni imao neku veliku nadu da ću se naći na toj listi talentovanih i uspješnih. Međutim, jako sam srećan zbog ovog priznanja, ono je svakako veliki podstrek i motivacija, ne samo za mene, već i za druge učenike, koji će možda u nama nagrađenima pronaći uzore za dalji rad”, rekao je Kolić.

On je ukazao da je neophdno biti svestran, zanimati se za više oblasti, konstatno raditi na sebe i usavršavati se.

“Za mene je matematika polazna tačka za tumačenje svijeta i svega onoga što se dešava oko nas, ali pored matematike mnogo volim i engleski jezik, za koji smatam da je danas zaista neophodan. Ono što cijenim podjednako važnim i što je svakako bilo ocjenjivano I tokom ovog konkursa Fonda za talente, jesu i te vannastavne aktivnosti, tako da sam i ja uključen u brojne, među kojima je i učenički parlament i volontiranje. Mislim da jedan obrazovan mladi čovjek ne treba da bude samo uspješan u jednom polju, već da u svakom trenutku zna da na najbolji način reprezentuje svoje mišljenje, da se bori za svoje ideale, uključi u rješaveanje problema zajednice, jer je to ono što će ga učiniti najboljim”, naglasio je Kolić.

Monika Prebiračavić ispričala je danas da se potajno nadala nagradi, jer je u proteklom periodu uožila mnogo truda i rada, kako bi došla do što boljih rezultata.

“Zaista sam mnogo radila i učila, tako da sam očekivala da se to nagradi i na ovaj način. Svakako da je ovo ispunjenje još jednog mog cilja I da sam jako srećna”, dodala je Prebiračević.

Moniku su uspjesi na takmičenjima iz ruskog jezika predodredili za nagradu Fonda za talente,proglašena je i za učenicu generacije u OŠ “Risto Ratković”, a pored ruskog jezika zaljubljena je i u umjetnost, piše i crta, prenoseći svoje misli i osjećanja na papir.

“Ova nagrada je zapravo moja još jedna pobjeda i dokaz onima koji su sumnjali u mene da su zapravo pogriješili”, podvukla je Monika.

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom, a Jovana, Amir i Monika smatraju da je on svakako jedan od najboljih rezultata cjelokupne reforme, ali da se na unapređenju obrazovnig sistema treba još mnogo uraditi.

“Zadovoljni smo onim što nam Gimnazija “Miloje Dobrašinović” pruža, imamo zaista sjajne profesore, koji su jako posvećni svom poslu, kao i odličnu upravu škole. Međutim, željeli bi da imamo više praktične nastave, kako bi teorijsko znanje još bolje usvojili, ali i da u školi imamo dva smjera – društveni i prirodno-matematički, kako bi se već kroz srednju školu usavršavali za ono za šta smo nadareni”, složili su se bjelopoljski gimnazijalci.

Otvaranje novih fakulteta i radnih mjesta Jovana, Amir i Monika vide kao jedini način da se mladi zadrže u Bijelom Polju, kako bi znanjem i radom svoj rodni grad učinili boljim mjestom za život.

Repriza emisije “Mladi za mlade” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE