OSI u Bijelom Polju proslavljaju 3.decembar sa više prava ali i još dosta neriješenih problema (video)

Neformalna koalicija „Savez”, koja okuplja šest organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom sa područja Bijelog Polja, obilježila je danas 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, okupljanjem u hotelu “Franca".

Iako je napravljen određeni napredak, položaj osoba sa invaliditetom još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, pa i ovaj 3. decembar dočekuju sa brojnim preprekama za puno uključivanje u društvo i sve njegove aktivnosti, čulo se na današnjem skupu.

Nada Ćetković, savjetnica u Kancelariji za OSI, kaže da su problemi još uvijek izraženi u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i pristupačnosti. ”Međutim, u odnosu na neki prethodni period, zapažam da je naš položaj u bjelopoljskoj opštini značajno unaprijeđen. Kancelarija za OSI prati implementaciju LPA u oblasti invalidnosti, te aktivno učestvuje u izradi preostala dva plana namijenjena OSI”, naglašava Ćetković.

Okrugli sto - OSI  u Bijelom Polju proslavljaju 3.decembar 

I Milka Stojanović, predsjednica Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac smatra da i pored napora koje Opština Bijelo Polje čini na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom, diskriminacija je još uvijek vidljiva na svakom koraku. Iako je dosta učinjeno naročito u zakonodavnoj oblasti, kaže da problem predstavlja implementacija tih propisa. 

“Pristupačnost određenim ustanovama prepreka je sa kojom se i dalje suočavamo, uslovi za rad još uvijek nijesu u potpunosti prilagođeni OSI, a do posla je i dalje teško doći”, naglasila je Stojanović.

Saida Čikić sekretarka u Sekretarijatu za lokalnu upravu

Pozdravljajući okupljene predstavnike OSI, Saida Čikić sekretarka u Sekretarijatu za lokalnu upravu, podsjetila je da je lokalna uprava  usvojila  više značajnih planova čija je realizacija u toku.

“Mi u organizacijama osoba sa invaliditeotm vidimo snažne partnere i želimo da se ta saradnja nastavi. Prošle godine smo usvojili Lokalni  plan akcije za osobe sa invaliditetom, Lokalni plan za razvoj usluga socijalne zaštite i jedina smo opština u Crnoj Gori koja ga je usvojila, pripremili smo Lokalni plan akcije za borbu protiv diskriminacije OSI i u toku je izrada Lokalnog plana akcije za prioritetno prilagođavanje OSI”, istakla je Čikić. 

Admir Mustajbašić, direktor Centra za socijalni rad

Admir Mustajbašić, direktor Centra za socijalni rad istakao je da će zakonske promjene koje je izvršilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja olakšati inkluzivnost osoba sa invaliditetom.

“Nadam se da ćemo u narednoj godini naći pogodnija rješenja kako bi sve što planiramo bilo dostupnije OSI i kako bi prava koja ih sljeduju  iskoristila u većem obimu”, naglasio je  Mustajbašić.

     Ensad Omerović, direktor Dnevnog centra “Tisa”   Miloš Kljajević      

Mira Bošković, savjetnica u Birou rada

Osobe sa invaliditetom pozdravili su i Ensad Omerović, direktor Dnevnog centra “Tisa” Miloš Kljajević, predstavnik lokalne uprave i Mira Bošković, savjetnica u Birou rada.

Nakon Okruglog stola Rasema Hekalo, predsjednica Udruženja roditelja djece sa smetnjama "Oaza" pročitala je Proglas OSI.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE