Dr Hasić: Porodični doktori “čuvari zdravlja” i centralna figura zdravstvenog sistema

Dobro organizovana primarna zdravstvena zaštita predstavlja temelj zdravstvenog sistema, a porodični doktori su “čuvari zdravlja” svakog pacijenta i centralna figura u tom sistemu, kaže dr Admir Hasić, specijalista porodične medicine. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje, on kaže da se na  primarnom nivou zdravstvene zaštite rješava preko 80 odsto potreba pacijenata.

“Porodična medicina je posebna klinička specijalizacija. To je mjesto prvog susreta pacijenta sa sistemom zdravstvene zaštite. Njen cilj je pružanje sveobuhvatne zdravstvene zaštite svim članovima porodice, kao i bliskog odnosa između pacijenta i ljekara. Porodični ljekar brine o zdravlju male djece a prati pacijenta i u starijoj životnoj dobi. Često brinu o zdravlju jednog pacijenta godinama ili čak decenijama. Porodični ljekar svakodnevno u svom radu, kako u ambulatni tako i u kućnim uslovima, ima kontakt sa svojim pacijentima, vrši dijagnostiku, liječenje, rehabiitaciju, eventualno palijativnu njegu i, uspostavlja kontakt sa specijalistima drugih grana medicine. Svojom jedinstvenom pozicijom u zdravstvenom sistemu, porodična medicina predstavlja most, odnosno vezu između  isključivo kliničkih grana medicine i sistema javnog zdravstva“, ističe dr Hasić.

Dodaje, da je cilj koncepta porodične medicine praćenje kroz duži vremenski period određenog broja pacijenata, uspostavljanje odnosa povjerenja između doktora i pacijenta, upoznavanje porodične anamneze, genetike i svih bolesti koje su karakteristične za jednu porodicu.

„Od 60 do 80 posto zdravstvenih problema treba da se riješi na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno izabranog doktora. Specijista porodične medicine ne prati samo bolesne pacijente. Veliki broj zdravih ljudi se javlja izabranom doktoru zbog prevenivnih pregleda. Djeca se javljaju padijatru zbog praćenja težine, visine i drugih probema. Kod izabranih doktora za odrasle pacijenti se javljaju i zbog redovnih godišnjih pregleda, a njegove ingerencije su i vakcinacija zdrave populacije, dok je značajan segment i rad na prevenciji“, naglašava dr Hasić. 

Reprizaemisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: print screen youtube rtcg

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Montaža i audio obrada: Sanida Kajević