Peković: 500 domaćinstava u Bijelom Polju imaće priliku da kupi klimu

Eko-fond je danas objavio Javni konkurs za podršku pri kupovini energetski efikasnih klima uređaja za građane sa prebivalištem u Opštini Bijelo Polje.

Kako je kazao za Radio Bijelo Polje pomoćnik direktora Eko fonda Nemanja Peković, građani će imati priliku da ostvare pravo na subvenciju u iznosu od 200 €, što će omogućiti značajne uštede prilikom kupovine ovih uređaja.

„Eko fond je omogućio 100.000 eura za taj javni konkurs. S obzirom na ograničenost budžeta predviđen ovim jajvnim konkursom, omogućena je kupovina 500 klima uređaja, 500 domaćinstava u Bijelom Polju imaće priliku da kupi klimu, jedan podnosilac prijave, jedan klima uređaj. Ono što je važno napomenuti u ovom trenutku za građane je da se sama prijava vrši elektronskim putem, odnosno informatičke aplikacije koja se nalazi na našem sajtu. Sve što je potrebno je da građanin uđe na naš sajt pristupi toj aplikaciji i krene u postupak unošenja neophodnih podataka koji su jasno istaknuti. Ono što je osnovno od podataka ime i prezime, matični broj sa lične karte ili pasoša. Kontakt broj, mejl adrese, broj ulice, znamo da je to grad Bijelo Polje, uvjerenje o prebivalištu. Nakon unešenih podataka neophodno je potvrdi da je saglasan sa uslovima koji su zadati u tom dijelu te da izjavljuje i potvrđuje da su svi podaci uneseni i tačni što je jako važno i da njegovi lični podaci mogu biti korišćeni za obrađivanje tokom samog postupka. Dakle, grđanima je jako važno reći da kodove dobijaju u nesmetanom toku i da prilikom podnošenja taj njihov kod je validan sve do momenta njihove trgovine. Kada se izvrši trgovina klima uređaja kodovi više ne važe“ istakao je Peković.

Peković je kazao da će kupovina peći na pelet biti obuhvaćeno posebnim Javnim konkursom.

„Posebni javni konkurs kojim će biti obuhvaćeni građani Crne Gore. Govorimo o 25 Opština, gdje će biti opredijeljeno oko 5,8 miliona eura za mjere energetske efikastnosti. Jedna od mjera energetske efikasnosti je i nabavka peći na pelet gdje će građani Bijelog Polja moći da ostvare subvenciju od 60%“ kazao je Peković. 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Eko fond i PR Centar