Bjelopoljski srednjoškolci učili o pravu na slobodno kretanje osoba sa invaliditetom na današnjoj radionici u Hotelu „Franca”

 Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizovalo je danas radionicu sa bjelopoljskim srednjoškolcima u cilju doprinosa većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanja prava u ovoj oblasti za osobe sa invaliditetom. Radionica, koja je održana u Hotelu “Franca”, obuhvatila je i simulaciju prepreka u saobraćaju  i kretanja osoba sa invaliditetom uz pomagala.

Ksenija Janković, programska asistentkinja Udruženja mladih sa hendikepom, u izjavi  za Radio Bijelo Polje kazala je da ovu radionicu sprovode u okviru projekta ,,Samo minut - sačekaj ti!“ koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

,,Želimo da prikažemo na koji način osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, da stavimo značaj na to da osobe sa invaliditetom nijesu samo pasivni akteri u saobraćaju već mogu da budu i aktivni učesnici saobraćaja, a uz to, želimo i da na neki način približimo ostalim osobama bez invaliditeta kako je to kada osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, koliko je važno poštovanje pravila u saobraćaju ali, i da osobe sa i bez invaliditeta budu svjesni  jedni drugih kao i svoje uloge u saobraćaju, i da moraju odgovorno da se ponašaju, kako prije svega zbog sebe i svoje sigurnosti, tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju“, istakla je Janković.

Dodaje da će na današnjoj radionici biti  riječi i o modelima  pristupa invaliditetu, podsjeća da je u okviru ovog projekta urađen i monitoring pristupačnosti saobraćaja u  našem gradu.

„U okviru ovog istog projekta u prethodnom periodu realizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i monitoring pristupačnosti  gradskog saobraćaja u opštinama Bijelo Polje i Podgorica. Tom prilikom izvršen je monitoring pet gradskih  autobusa i nekoliko  taksi prevoznika u Bijelom Polju. Rezultati tog monitoringa biće objavljeni u publikaciji koja će biti dostupna na našim mrežama krajem avgusta ove godine“, naglasila je Janković.

Autorka: Iva Bulatović

Foto: Vladimir Jelić