Obradović: "Ova izložba je svojevrsni leksikon grafičkih, tehničkih ostvarenja iz ugla ovako kreativne autorke"

Izložba grafika Ane Lompar, pod nazivom ''Otisak tako kaže'', otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Oko četrdeset radova grafike u različitim formama, inspirisane djetinjstvom autorke, predstavljene su bjelopoljskoj publici nakon samostalnih izložbi u Podgorici, Kotoru i Petrovcu, dok je svoje radove izlagala i na kolektivnim izložbama širom regiona i svijeta.

Otvarajući izložbu, akademski slikar Milutin Obradović je kazao da se na Aninim slikama prepoznaje ne samo narativni već suštinski želje autora da posmatraču njegovih djela da do znanja da je djetinjstvo čovjekov prvi i poslednji susret sa čovjekom i svim čovjekovim prolaznim fazama.

“Anine grafike opominju i skreću pažnju na tu jedinu i osnovnu suštinu koja je zapravo jedina prava. Simboli kojim Ana predstavlja potrebu za tom suštinom, imaju motive prirode i njenih prirodnih elemenata. Sa druge strane, takvi motivi nisu ništa drugo nego obnavljanje i radovanje životu, što jeste simbol djetinjstva. Grafika kao likovna tehnika nepravedno je zapostavljena u odnosu na sve druge likovne tehnike i Ana iskreno pokušava da opomene i skrene pažnju na njene prave vrijednosti, zato je ova izložba svojevrsni leksikon grafičkih, tehničkih ostvarenja iz ugla ovako kreativne autorke” kazao je Obradović.

Kako je kazala autorka, svoje inspiracije za stvaranje crpi isključivo iz djetinjstva, jer, kako je kazala, maslačak, koji je najistaknutiji motiv na slikama je, najupečatljiviji motiv njenog djetinjstva.

“Od toga sam krenula i samo sam se u nastavku likovno igrala, jer taj likovni izraz nudi mi povratnu informaciju da je ta emocija koju sam predstavila bna otisku, zaista ona prava i da me ispunjava u potpunosti”istakla je Lompar.

Program je vodila Slađana Merdović, dok je izložbu muzički obogatila Ines Lompar na violini.

Tekst i foto: Vanja Šabanović