Simović: ”U našoj školi vaspitno-obrazovni proces sprovodi se na kvalitetan način”

JU Srednja stručna škola se po svojoj dugoj tradiciji svrstava u sami vrh srednjih škola u Crnoj Gori. Iako je u svojoj bogatoj istoriji škola mijenjala organizacionu strukturu, kao i naziv, cilj njenog postojanja uvijek je bio sticanje znanja i vještina za zanimanja koja su bila potrebna za privredni razvoj i ekonomsku održivost opštine i regiona.

Gostujući u emisiji “Riječ o školstvu” Radija Bijelo Polje, profesor hemije mr Nikola Simović je istakao da se poslednjih godina bilježi trend rasta broja upisanih učenika u prvi razred, što je, kako je kazao, još jedan od pokazatelja da se u toj školi vaspitno-obrazovni proces sprovodi na kvalitetan način.

“Na početku školske godine našu školu pohađao je 651 učenik, a u prvom razredu je upisano 213 učenika. Poslednjih godina imamo trend rasta broja upisanih učenika u prvi razred što je još jedan od pokazatelja da se u našoj školi vaspitno-obrazovni proces sprovodi na kvalitetan način i vjerujem da će se ovakav trend nastaviti i ove godine” kazao je Simović.

Simović je kazao da se i ove školske godine realizovala nastava u okviru ukupno 16 obrazovnih programa, od kojih su osam obrazovnih programa nivoa obrazovanja IV1 i 8 obrazovnih programa nivoa III stepena, a to su: Hotelsko-turistički tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Farmaceutski tehničar, Zdravstveni tehničar, Tehničar. za špediciju, carinu i organizaciju transporta, Prehrambeni tehničar, Tehničar automehatronike, Tehničar prodaje, Prodavač, Pekar, Proizvođač prehrambenih proizvoda, Kuvar, Konobar, Automehaničar, Instalater termotehničkih sistema i CNC operater.

Simović navodi da se nastava izvodi u savremenim učionicama i savremeno opremljenim kabinetima i laboratorijama, dok se praktična nastava izvodi u školskim radionicama i kod partnerskih firmi u skladu sa zanimanjem. On je kazao da se narednih mjeseci očekuju ulaganja u bolju infrastrukturu te vaspitno obrazovne ustanove.

“Uprava škole na čelu sa direktorom Zoranom Vukovićem ulaže velike napore da obezbedi što bolje uslove učenicima i zaposlenima u školi. Realizovani smo u prethodnoj godini značajne projekte za bolji život i rad škole.Kvalitet obrazovanja zavisi kako od kadrovskog potencijala tako i od prostornih i materijalno-tehničkih uslova rada.Uz podršku Ministarstva prosvjete i naši prijatelji realizovali smo brojne projekte tako da naša škola stasava u savremeno vaspitno-obrazovnu ustanovu. Uz podršku ambasade Njemačke adaptirana je i opremljena savremenim mobilijarom i opremom šlolska biblioteka.Savremena oprema instalirana je u 20 kabineta što će uveliko uticati na bolji kvalitet znanja”kazao je Simović.

On je dodao da će uz finansijsku podršku Hajriza Brčvaka bite adaptirana i opremljena mobilijarom i savremenom opremom školska zbornica kao i 7 toaleta te da je sa Opštinom Bijelo Polje dogovoreno uređenje školskog dvorišta, parkinga i igrališta. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević