Održana tribina “ID kartica nije dijagnoza”

Danas je u konferencijskoj sali hotela ,,Franca“ održana tribina ,,ID kartica nije dijagnoza!“ u okviru projekta ,,LSI IMAJU PRAVO NA ZDRAVLJE!“ koji realizuje NVO Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac uz finansijsku i mentorsku podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore kroz Javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2023.godini. 

Na tribini je prisustvovao i Miloš Kljajević, rukovodilac odjeljenja za ljudska i manjinska prava u Opštini Bijelo Polje, predsednica NVO OUMSBP Lidija Guberinić i sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac Mirsad Dlakić, a autori tribine su Mirza Guberinić i Sanida Šabović, specijalisti pravnih nauka.

Riječ je o ID karticama koje još od 2012.godine jedino u Crnoj Gori izdaje Opština Bijelo Polje na inicijativu koalicije OOSI ,,Savez“ na osnovu kojih lica sa invaliditetom imaju prioritet pri ostvarivanju zdravstvene zaštite (u JZU Dom zdravlja Bijelo Polje i JZU Opšta bolnica Bijelo Polje) .  Svaka ID kartica ima pečat opštine i potpis sekretara, kao i matični broj lica na koje se odnosi ID kartica, kao i logotipe Opštine Bijelo Polje i nevladinih organizacija koje čine neformalnu koaliciju ,,Savez“. Za izdavanje kartice licu sa invaliditetom potrebno je da bude ispunjen bar jedan od tri uslova: da je lice korisnik  dodatka za njegu i pomoć drugog lica, ili da lice ima rješenje o procjeni invaliditeta više od 70 %, ili da je lice oslobođeno plaćanja participacije kod Fonda zdravstva.  Jedan od prioriteta važećeg Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti Opštine Bijelo Polje je i obezbjeđivanje pune primjene ID kartica za prioritetno ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu lica sa invaliditetom. 

Kroz projekat ,,Društvena baza antidiskriminacije OSI“ koje je NVO Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje  realizovalo 2019. godine proširili smo svojim aktivizmom, u saradnji sa institucijama i privatnim kompanijama, faktičko važenje kartice u našem gradu na: Poštu Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Fond za zdravstveno osiguranje, Mtel poslovnicu i određene banke.

Kompanija Telekom je i prije naše inicijative pokazala senzibilitet prema licima sa invaliditetom, tako što su uvijek prilikom čekanja u njihovim poslovnicama imale prednost kako trudnice, tako i lica sa invaliditetom, što je naglašeno i na listiću na kojem je naveden redni broj korisnika/ce koji čeka u redu.

ID kartice su izrađene sa ciljem da se lica sa invaliditetom dovedu u ravnopravan položaj sa licima bez invaliditeta. Moramo dići glas i moramo biti svjesni da je na sceni diskriminatorsko crnogorsko društvo koje ne razumije da lice sa invaliditetom u Bijelom Polju ne mora da čeka u redu. Poslije više godina čuju se prigovaranja pa i agresivne poruke licu sa invaliditetom koje uz pokazivanje ID kartice uđe nezavisno od reda, koje nema snage da čeka zato što će mišići dobiti grč i uslijediće pad, a nakon pada dobrodošao sažaljenje onih koji su čekali u redu i ljubomorno ga čuvali. Namjerno treba da se istakne banalan primjer, zbog toga što je tako najlakše objasniti besmisao protivljenja diskriminaciji, jednog društva  koje nema osjećaja da su neki ljudi u neravnopravnoj situaciji u odnosu na njih, i da ni njih koji su u manjini ne smijemo diskriminisati, zaključili su autori tribine.

Saopštenje: NVO OUMSBP