Maslovarić: “Kroz projekat “Sačuvaj životnu sredinu - Uloži u budućnost“ upoznali srednjoškolce sa štetnim uticajima saobraćajnog sistema”

„Projekat “Sačuvaj životnu sredinu - Uloži u budućnost“ koji sprovodi NVO “Novi poredak“ usmjeren je na informisanje i uspostavljanje programa prevencije zaštite životne sredine u saobraćaju i unapređenje saobraćajne kulture i etike među srednjoškolskom omladinom“ kazao je u emisiji „Čuvajmo planetu“ Radija Bijelo Polje predavač na projektu Saša Maslovarić.

On je istakao da su u okviru tog programa održane tri edukativno informativne radionice sa učenicima JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović” gdje su se djeca kroz primjere upoznavali sa štetnim uticajima saobraćajnog sistema.

“Trudili smo se da kroz povećanje informisanosti srednjoškolske populacije o zaštiti životne sredine u saobraćaju i štetnosti uticaja saobraćajnog sistema na ekološki sistem, kao io posledicama u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu, utičemo i na poduizanje svijesti srednjoškolaca o tome koliko je očuvanje prirode u stvari jedno važno pitanje, kako za pojedince tako i za društvo uopšte. Djeca su u početku bila po malo nepovjerljiva, a zatim su i sami predlagali načine na koji bi se mogli smanjiti svi negativni uticaji staklene bašte na okolini, pa i na samog čovjeka” kazao je Maslovarić.

Cilj projekta je, kako je istakao Maslovarić, usmjeren na podizanje svijesti zajednice o zaštiti životne sredine u saobraćaju i potrebi za sprečavanjem posledica zagađenja eko sistema.

On je istakao da su gradske sredine naročito veliki poroizvođač štetnih gasova kao što su ugljen dioksid, olovo i slično, te da su poslednje studije pokazale da svakom četvrtom sisaru prijeti istrebljenje, dok je ugroženo oko 50 procenata biljaka na zemlji.

“Suština je u tome da ljudi prihvate neka nova rješenja, koja će vrlo brzo biti ponuđena kroz automobilsku industriju. A, sve što je novo i što će u budućnosti donijeti neke benefite samom čovjeku i njegovom okruženju, treba sada  prezentovati djeci koja će znati za trideset ili predeset godina, šta valja činiti po ovom pitanju ” kazao je Maslovarić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković

Audio Obrada: Sanida Kajević