Otvorena izložba dokumenata i fotografija pod nazivom: „Tako su govorili naši preci“

Izložba dokumenata i fotografija pod nazivom: „Tako su govorili naši preci“ otvorena je danas u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji srpskih nacionalnih organizacija iz regiona.

Izložbu čine panoi sa citatima i fotografijama slavnih srpskih vladara, svetitelja, vjerskih poglavara, vojvoda, pjesnika, umjetnika sa prostora današnje Crne Gore.

Kako je kazao Dragan Alorić, izložbu prati publikacija koju čine fragmenti iz istorije srpskog naroda, kroz riječi predaka, koji su tu istoriju stvarali.

“Mnoge od njih smo bili predali zaboravu u procesu gubljenja sabornog pamćenja i otuđenja od sopstvenog identiteta.Bilui smom se gotovo odvojili od od samog izvora, bez čije žive vode nema istinskog postojanja srpskog naroda” istakao je Alorić.

Pjesnik, esejista Budimir Dubak je kazao da je Srpski nacionalni savjet Crne Gore organizovao ovu izložbu sa namjerom da približe srpskom narodu ličnosti koje su presudno oblikovale istoriju i koje su stvarale duh srpskog naroda.

“Ova izložba koja je obišla mnoge gradove i zemlje ima tu funkciju da prije svega, naš narod podsjeti na to ko smo i od koga potičemo i koja je naša prošlost. Znamo da bez te prošlosti i velikih predaka nema ni budućnosti” istakao je Dubak.

U ime Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je kazao da se ovakvim projektima želi pokazati da se mogu prevazići vještački postavljene granice između jednog naroda.

 

“Zalažemo se da čuvamo našu tradiciju, kulturu, jezik i ćirilično pismo kroz ovakve i druge vidove kulturnih dešavanja.Bez obzira što sada te granice postoje, želimo da dijelimo sudbinu naših sunarodnika iz Republike Srbije i Republike Srpske” kazao je Vuksanović

Izložba će biti prikazana i u Pljevljima, al ii u gradovima Republike Srpske, najavili su organizatori.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović