Kasumović: "Bjelopoljsko pozorište može da djeluje van granica Crne Gore i stane rame uz rame sa svim regionalnim pozorištima”

Pozorišna predstava „Kokoška“, koju je prema tekstu Nikolaja Koljade režirao Moamer Kasumović, zavrijedila je pažnju publike, ne samo zbog sjajnog izvođenja bjelopoljskih glumaca, već i zbog zahtjevne režije sa kojom se uspješno izborio glumac Kasumović.

To je i potvrdio žiri 15. „Repassage festa“ na Ubu koji je Kasumoviću dodijelio nagradu za najbolju režiju, dok je glumica Slađana Merdović osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Gostujući u emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje, Kasumović i Merdović su kazali da je nagrada koju su osvojili još jedan dokaz da Bjelopoljsko pozorište može da pravi kvalitetne predstave koje mogu da pariraju predstavama u regionu.

 “Lijepo je kada dobijete priznanje za svoj rad, a moram da priznam da sam tu jako subjektivan iz razloga što ta nagrada dolazi za rad u Bjelopoljskom pozorištu i za rad sa mojim dragim kolegama Slađom, Vladom, Peđom, Sanjom i Denom. Ta nagrada je dokaz da se radi trud  koji smo uložili, isplatio i da Bjelopoljsko pozorište sa svima nama može da pravi kvalitetne predstave koje mogu da pariraju svim ostalim u regionu” kazao je Kasumović.

Pozitivne utiske sa festivala na Ubu donosi i nagrađena glumica  Slađana Merdović, koja je istakla da je “jako lijepo biti član bjelopoljskog ansambla” na Ubu, što je kako je kazala, potvrdio i žiri.

“Dobili smo jako dobre kritike od žirija sa akcentom na dobru glumu, dobru režiju, i zaista smo ponosni što smo sjajno odigrali predstavu i što imamo tako dobru predstavu najviše zahvaljujući Moameru” istakla je Merdović.

Kasumović je kazao da je “Kokoška” svevremenski komad, uvijek aktuelan, koji govori o univerzalnoj tem i i problemima male sredine, odnosno o međuljudskom odnosu, ljubavi  i profesionalnom odnosu.On napominje da tekstovi slični Koljadinim su velika zamka za kako za reditelje tako i za glumce, ali i izazov.  

“Kroz režiju ja sam pokušao da sve te neke nivoe iskristališem i da imamo tu jednu predstavu u kojoj će se ljudi prepoznati, jer poenta teatra je da postavlja pitanja i da publika koja gleda prepozna sebe in eke svoje , da kažem mane, koje bi prepoznavanjem mogla da ispravi kod sebe” kazao je Kasumović i dodao

“Imao sam priliku da odgledam mnogo predstava “Kokoške” u interpretaciji raznih pozorišnih ansambala, a igranje Ale, je jedna od najzahtijevnijih pozorišnih likova u smislu vodvilja, komedije, jer ona ima toliko valera, jer njeni odnosi i promjene su u milisekundi i to proofesionalne glumice teško mogu da iznesu, međutim Slađa je to sjajno odradila, što su potvrdile i pozorišne kritike i publika” kazao je Kasumović.

Ovaj glumački dvojac zajedno sa Omarom Bajramspahićem, Jovanom Dabovićem i Petrom Novakovićem nastupaju u još jednoj sjajnoj predstavi Obrada Nenezića”Nobelovci” sa kojom su imali gostovanja u Bi Hi gdje su naišli na dobar prijem i ovacije publike.

“Još jedna predstava u kojoj smo dokazali da Bjelopoljsko pozorište može da djeluje van granica Crne Gore i stane rame uz rame sa svim regionalnim pozorištima” istakao je Kasumović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: VanjaŠabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević