Hodžić: Cilj nam je da održimo zanatstvo u Bijelom Polju i podržimo tradicionalne zanatlije

Info dan o Programu za podršku razvoja zanatstva u Bijelom Polju održan je danas u sali Skupštine Opštine, a zainteresovani su kroz direktnu komunikaciju sa službenicima Sekretarijata za preduzetništvo i članovima Komisije, bili u prilici da dobiju neophodne informacije o Programu, i saznaju detalje koji se tiču učešća, projekta  i  dokumentacije, kazao je sekretar Sekretarijata, Elmedin Hodžić.

“Prije nekoliko dana smo raspisali Javni poziv za podršku Programu razvoja zanatstvu u opštini Bijelo Polje, a danas smo ovdje da objasnimo tehničke stvari i  dokumentaciju koja je sadržana u javnom pozivu. Ukupan iznos sredstava koji je opredijeljen budžetom Opštine, Programom podrške razvoju zanatstva je dvadeset hiljada eura  za ovu mjeru. Deset posto je najveći iznos po korisniku koji može biti korišćen u odnosu na ukupan iznos, odnosno dvije hiljade eura. Osamdeset posto sredstva od 2000 eura mora se korostiti strogo namjenski, odnosno za nabavku mašina i opreme, dok dvadeset posto sredstava se može utrošiti za nabavku obrtnih sredstava, odnosno repromaterijala, kako bi ljudi, odnosno zanatlije koji su  nabavili određeni alat ili mašine, kupili određeni repromaterijal za proizvodnju svojih proizvoda”, pojasnio  je Hodžić.

On je podsjetio da će javni poziv traje trideset dana, a nakon toga će komisija odlučivati o svakom zahtjevu.

“Uticaj na očuvanje kulture i tradicije i ono što nam je bio cilj da podržimo već postojeće zanatlije, koji su registrovani minimum godinu dana, će nositi 35 bodova, društveno ekonomska korisnost i opravdanost biznis ideje 20 bodova, unapređenje poslovnog anbijenta, inovativne aktivnosti i poboljšanje turističke ponude do 20 bodova, konkurentnosti i održivost biznis ideje 20 bodova, i kvalitet biznis plana pet bodova”, istakao   je Hodžić, i naglasio da je cilj ove mjere da se održi zanatstvo u Bijlom Polju i podrška  tradicionalnih zanatlija.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić