Zirdum: Kroz roman "Vrač i opat", želio sam da aktuelizujem priču o srednjovjekovnom Škavu (video)

Anto Zirdum, dobitnik je ovogodišnje nagrade ,,Zlatni zmaj“, koja je dodijeljena na 11. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, za izuzetan doprinos i promociju fantastične književnosti.

Slijede djelovi iz intervjua snimanog prije proglašenja dobitnika nagrade",Zlatni zmaj“.

Roman "Vrač i opat“ Anta Zirduma, istorijska fantazija s kraja 7. vijeka, privukla je izuzetnu pažnju čitalačke publike. Govoreći o romanu, Zirdum ističe da ga je napisao 2003, ali je kasnije ponovo obradio priču, preuredivši neke detalje. ,,Želio sam da aktuelizujem priču o srednjevjekovnom Škavu koji ima izuzetnu dubinu. U romanu sam prikazao opata Karina koji je vezan za moje prethodno djelo i onda sam pokušao sa obradim priču o blagu. Djelo je nastalo iz potrebe da prikažem povijest ovog kraja. Taj lokalitet sa špiljom je i tema romana koji je naslovljen kao povjesna fantazija iz sedmog stoljeća. To je vreme slavenske mitologije i pokrštavanja, kada dolazi nekakav opat, a on tu dolazi tražiti blago. Dio radnje romana se događa pred  špiljom i u špilji. Tu smo uredili plato i postavili table kako bi posjetioci znali da se tu nalazi jedna srednjobjekovna gradina. Želio sam da Škav učinim vidljivim, jer ga je zaista bilo teško pronaći“, istakao je Zirdum i dodao da se kroz svoje stvaralaštvo uvijek trudio da razvije osjećaj za povijesno.

"Polovica mojih romana su povijesni, ali nije toliko bitno prenijeti tačne informacije, koliko razviti osjećaj za povijesno. Književnost popravlja suvoparnost same povjesti. Uočavamo fenomene, tendencije, trendove koji mogu biti zanimljivi“, kazao je Zirdum.

U Vitezu se narednih dana organizuje manifestacija posvećena Marku Caru, koja traje već sedam godina. Ova manifestacija obuhvata i takmičenje za kratku priču bez ikakvih žanrovskih ograničenja.

"Prošlih godina smo dobili mnoštvo fantastičnih priča i onih koje su inspirisane naučnom fantastikom. Ove godine ćemo, pored dodjele nagrade za priču, gdje su članovi žirija iz više država regiona, imati i program na Škavu gdje se održavao festival Škavakon. Poseban dio programa biće posvećen mladima, jer je važno da se pojavljuju novi, mladi autori i da se priča širi jer fantastika i fantastična književnost ima civilizacijski značaj. Pisci znanstvene fantastike ekstrapoliraju trendove i tendencije u budućnosti. Oni, takođe, šalju poruku nama u sadašnjosti da pazimo šta radimo. Bitno je da se što veći broj autora pojavljuje na našim prostorima i da konačno izađemo i kolopleta mitomanije, shvativši da postoje ozbiljniji problemi o kojima ljudi promišljaju“, kazao je Zirdum.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević i Magdalena Smolović