"DIK postupala selektivno"

Državna izborna komisija (DIK) nije smjela da odbije kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, već da se obrati Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore umjesto organima Republike Srbije, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

On je ocijenio da je pozitivna stvar što se predstavnik Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović, NVO sektora Damir Suljević i predsjednik DIK-a Nikola Mugoša vrlo konzistentno odupiru političkim interesima. Komentarišući sve što se desilo u vezi Milojka Spajića, Koprivica je ukazao da je tačno da je Spajić u više navrata obmanuo javnost, ali  da to nije razlog za odbijanje kandidature.

"Spajić je posalo vrlo lošu poruku za nekog ko želi da je relevantan politički faktor. Međutim, DIK ga targetira od početka. Namješta mu traženje podataka samo za njega i jednog od lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića, kojemu nijesu tražili državljanstvo. Bukvalno ga namještaju, i uzimaju relevantnim dokumenta druge države a ne svoje", kazao je Koprivica. Kaže da je Spajić imao zakonske uslove koje jedan kandidat mora da zadovolji. 

"DIK one večeri nije trebalo da donese onakvu odluku, već da se obrati crnogorskom MUP-u, ali DIK-u podaci iz MUP-a nijesu bili važni, već podaci dobijeni od druge države, i u tom smislu sporno je odbijanje kandidature Spajića. U zakonu piše koje uslove jedan kandidat mora da zadovolji, Spajić je te uslove imao, uz svu ogradu da je ovo što je radio ranije bilo vrlo nečasno", ocijenio je Koprivica.

 

Izvor: RTCG