Očekuju nastavak puta Crne Gore ka EU

Izbori u Crnoj Gori protekli su mirno i u kompetitivnoj atmosferi, sa velikom izlaznošću, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepa Borela i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Crna Gora je održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština 30. avgusta, u skladu sa izbornim pravnim okvirom koji je uglavnom nepromijenjen od posljednjih izbora, u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19, navodi se u zajedničkom saopštenju Varheljija i Borela.  Oni ističu da sada očekuju  konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koja će nastaviti stalan put Crne Gore ka EU.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji predstoje moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini zakona. 23 i 24”, ističe se u saopštenju.

Evropska unija je, kako se zaključuje, u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući i kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan.

 

Izvor: RTCG