CEMI: Do 11 sati glasalo 35,4 % birača

Do 11 sati glasalo je ukupno 35,4 % birača, saopšteno je iz CEMI-ja.U Podgorici je glasalo 35,8 odsto birača, na sjeveru 31,7 odsto, na jugu 37, 1 odsto. U poređenju sa izborima 2016. godine, glasalo je 15 odsto više birača. Dakle, na prošlim izborima, do 11 sati na birališta je izašlo 20,7 odsto građana, dok je 2012. glasalo 18, 2 odsto.

Do devet sati glasalo je glasalo 14,7 odsto birača.U Podgorici je glasalo 15, 2 % birača, u južnoj regiji 15,5 % i na sjeveru 12,6 odsto.„U odnosu na 2016. godinu primijetan je porast izlaznosti do 9 sati i ona je sada dvostruko veća nego 2016. godine“, kazali su iz CEMI-ja.

Nepravilnosti

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da su pristigle 82 prijave.

„Predsjednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasac glasao, listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 „Glavice“ - Lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 JE promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Bjelić.

Posmatrači su primijetili nedovoljnu doslijednost u primjeni mjera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od COVID-19.

Primijećeno je glasno izgovaranje imena birača na nekoliko biračkih mjesta, kao i korišćenje mobilnih telefona. 

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Posmatračka misija CEMI-ja ima 1355 akreditovanih pomatrača. CEMI posmatrači raspoređeni su na biračkim mjestima na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Pozvali su sve građane da o svim nepravilnostima obavijeste CEMI.

Izvor:rtcg