U ponoć počinje predizborna ćutnja

Predizborna ćutnja uoči izbora zakazanih za 30. avgust počinje večeras u ponoć, a u izbornu trku ulazi šest koalicija i šest političkih partija.

Ovo su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom "Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović", predvodi zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dvije kolone.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti. Nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, a lider DF-a Andrija Mandić je posljednji na listi kako bi pokazao da ih ne zanimaju funkcije već smjena vlasti.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom "Mir je naša nacija". Prvi na listi je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno - Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom "Sad je vrijeme". Listu predvodi Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije "Jednoglasno", a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom "Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović”, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dvije kolone. Hrvatska građanska inicijativa predala je listu "HGI. Svim srcem za Crnu Goru!", na čijem je čelu predsjednik stranke Adrijan Vuksanović.  Na izborima učestvuje i Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić. Prema našim zakonima, principom pozitivne diskriminacije manjine imaju manji cenzus za ulazak u parlament. Građanske stranke nastupaju odvojeno. Socijaldemokrate predvodi predsjednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo DOSLJEDNO".

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom "Jaka Crna Gora", a listu predvodi predsjednica Draginja Vuksanović Stanković. Koaliciju, okupljenu oko platforme "Crno na bijelo", čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Izvor: RTCG