Slobodno novinarstvo je i slobodna država

Slobodni i nezavisni mediji su temelj svake uspješne demokratske moderne i evropske države, a njihova uloga u društvu je nemjerljiva, a tamo gdje mediji, ili bar većina njih, nije slobodna nema ni slobodnog društva ni demokratske države, kazao je kandidat za poslanika koalicije „Crno na bijelo“ Bojan Jevrić.

Jevrić ističe da u koaliciji „Crno na bijelo“ znaju da u sadašnjoj Crnoj Gori u kojoj su, kako su naveli, gotovo sve njene institucije zarobljene partitokratijom, nema ni slobode za medije.

„Crna Gora je tako u 2020. godini po osnovnom pokazatelju demokratije u jednom društvu – slobodi medija, u redu sa Mozambikom, Kenijom, Libanom, koji su istina bolje plasirani od nje na rang listi koju je objavila međunarodna organizacija “Reporteri bez granica”. Zbog toga ćemo u mandatu ekspertske vlade koja je pred nama aktivno insistirati na uređenju stanja u oblasti medija, jer smo svjesni da ćemo na taj način u stvari i demokratizovati našu državu“, kazao je on.

Jevrić naglašava da će za početak, i ako znaju da nema mjesta miješanju izvršne u sudsku vlast, javno i gotovo svakodnevno opominjati istražno-sudske organe da zločini nad novinarima u ovoj zemlji moraju dobiti sudski epilog.

„Nije normalno da smo država u kojoj se novinari ubijaju, napadaju, zastrašuju, a njihova imovina uništava, minira i diže u vazduh. Za sve to izvršioci tih gnusnih djela moraju odgovarati i zato biti adekvatno sankcionisani“, ukazao je on.

Istakao je i da će posebnu pažnju posvetiti javnim emiterima kako nacionalnim tako i lokalnim.

„Stvorićemo uslove da kroz izmjenu zakonskih akata i pravilnika, te medijske kuće oslobodimo bilo kakvog upliva politike i vratimo ih u ruke njihovim pravim vlasnicima – građanima Crne Gore. Tu posebno mjesto zauzima nacionalni javni servis Radio-televizija Crne Gore koja se mora odlučno transformisati u istinski javni servis svih građana. Javni servis mora biti primjer profesionalnosti svim ostalim medijima u državi“, naglasio je on.

Izvor:RTCG