Donijeti strategiju spoljne politike Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) cijene da je u narednom periodu neophodno donijeti Strategiju spoljne politike Crne Gore, koja je, smatraju, važna za vođenje usklađene, koordinisane spoljne politike svake države i jačanje regionalne saradnje.

To je danas saopštio Safet Korać, kandidat SD-a na parlamentarnim izborima i član Predsjedništva SD-a. On je kazao da su Socijaldemokrate u protekle četiri godine posvećeno radile na planu ostvarenja spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

“Tu se najprije misli na izgradnju Crne Gore kao članice NATO-a, što je i bio jedan od programskih ciljeva koje smo zacrtali i u čijem interesu smo djelovali”, dodao je Korać. Korać je naveo da Crna Gora prednjači u evropskim integracijama već duži vremenski period, te da je najviše napredovala u pregovorima i nema otvorenih pitanja sa susjedima.

“Cilj je osnažiti odnose sa državama regiona, zasnovane na poštovanju principa tolerancije, saradnje, uvažavanja različitosti, solidarnosti u ostvarenju zajedničkih ciljeva, uz puno poštovanje prava svake države da autonomno donosi odluke koje se tiču njenog razvoja i dobrobiti svih njenih građanki i građana bez obzira na naciju i konfesiju. Takođe, važno je insistirati na dijalogu i njegovoj promociji kao alata za rješavanja svih potencijalnih izazova u region”, istakao je Korać.

 

Izvor: RTCG