''DIK da preispita odluku''

Iz Demokratske partije socijalista su saopštili da smatraju da biračko, kao Ustavom zagarantovano pravo, ne smije biti dovedeno u pitanje pod bilo kojim uslovima i okolnostima - pa ni ovim u kojima se trenutno nalazimo, te da vjeruju da će Državna izborna komisija preispitati svoju odluku i uvažiti mišljenja i sugestije političkih partija, i da će na kraju svima biti omogućeno da ostvare svoja Ustavom garantovana prava.

''Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju a vezano za pandemiju novog koronavirusa, apsolutno smo svjesni izazova pred kojim se nalazi Državna izborna komisija kada je u pitanju propisivanje pravila pod kojim je potrebno održati predstojeću kampanju i izborni dan. Ipak, kao partija koja se posvećeno bori za afirmaciju principa vladavine prava smatramo da biračko, kao Ustavom zagarantovano pravo, ne smije biti dovedeno u pitanje pod bilo kojim uslovima i okolnostima - pa ni ovim u kojima se trenutno nalazimo'', navode u saopštenju.

Iz DPS-a ističu da je obaveza državnih organa da svima omoguće da iskoriste svoje biračko pravo i u tom kontekstu cijene značajnim neka od iskustava država regiona koje su nedavno, u sličnoj situaciji, održale izbore.

''Vjerujemo, dakle, da će Državna izborna komisija preispitati svoju odluku i uvažiti mišljenja i sugestije političkih partija, te da će na kraju svima biti omogućeno da ostvare svoja Ustavom garantovana prava'', zaključuju u saopštenju.

Izvor: rtcg