Dautović: Cilj je zaštita svih učesnika izbornog procesa

Građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom liječenju, usljed infekcije korona virusom, kao i oni u karantinima van mjesta prebivališta, neće moći da ostvare biračko pravo, saopšteno je iz Državne izborne komisija, koja je sinoć jednoglasno usvojila tehničke preporuke za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača.

Svjesni su, kaže portparol Mersudin Dautović, da to nije u skladu sa ustavom zagarantovanim pravom, ali je zbog epidemiološkog rizika morala biti donijeta takva odluka.

Poslije dugotrajnog rada na tehničkim preporukama za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača, i konsultacija sa NKT-om i Institutom za javno zdravlje, Državna izborna komisija sinoć ih je i usvojila. I to, kako kaže portparol Mersudin Dautović, jednoglasno.

“Cilj preporuka je zaštita zdravlja građana CG, odnosno birača, svih učesnika u izbornom procesu”, kazao je Dautović za TVCG. Ono što je najviše zaokupljalo pažnju, kako DIK-a, tako i javnosti, bilo je pitanje kako će glasati osobe oboljele od Kovid-a 19.

“Lica u samoizolaciji, pozitivna i negativna, moći će da ostvare svoje biračko pravo u skladu sa zakonom o izboru odbornika i poslanika i pravilima o glasanju putem pisma. Uz,dodatne mjere epidemiološke zaštite”, navodi Dautović. To se ne odnosi na oboljele od kovida na bolničkom liječenju. “Nažalost, licima koja su na bolničkom liječenju, a oboljela su od korona virusa, ovaj put nijesmo u mogućnosti da izađemo u susret. Jer je opšta preporuka i ocjena NKT-a, da se radi o crvenim zonama i zaista bi svaki ulazak u takvim ustanovama predstavljao visok rizik.”

No, neće samo njima biti uskraćeno ustavom zagarantovano pravo.

“Moći će da glasaju samo lica koja se nalaze u karantinu koji se nalazi na teritoriji opštine gdje lice ima prebivalište, odnosno nalazi se na biračkom spisku. Lica koja su sa teritorije druge opštine nažalost neće moći da ostvare svoje biračko pravo”, kaže Dautović. U DIK-u su svjesni da to nije u skladu sa Ustavom, ali napominju, postoji i druga strana priče.

“S druge strane vidimo koji epidemiološki ritik nosi rizik, posebne su okonosti i nadam se da će ta lica imati razumijevanje sva ta lica”, ističe Dautović.

Osobe koje nijesu zaražene i žele da iskoriste biračko prvao moraće da drže fizičku distancu, dezinfikuju ruku prije i nakon glasanja, te da nose zaštitnu masku. Osim u momentu identifikacije. “Lice će imati obavezu da skloni masku prilikom utvrđivanja identiteta. Odmah nako utvrđivanja identiteta u obavezi je da vrati masku”, kaže za TVCG portparol DIK-a.

Preporuke se odnose kako na članove DIK, OIK-a, biračkih odbora, tako i na državne i organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije koje imaju obavezu da pružaju tehničku i stručnu podršku, ali i na predstavnike posmatračkih misija i sva ona lica koja se na dan izbora mogu naći na biračkim mjestima. Ove preporuke su, kaže Dautović, konačne. U DIK-u se nadaju da će svi 30. avgusta poštovati osnovne preporuke - distanca ruke maska, ali i one koje se odnose na izborni dan.

Izvor:RTCG