Nepristrasno će pratiti izborni proces

Posmatračka misija OEBS-a nepristrasno će pratiti izborni proces u Crnoj Gori, kazao je šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Tomaš Mesarić i pozvao glasače da ispoštuju sve predložene mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Posmatrači iz ODIHR-a održali su juče konferenciju za novinare povodom otvaranja misije za posmatranje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Mesarić je kazao da je to ograničena posmatračka misija, ali da će funkcionisati na isti način kao i u punom sastavu.

“Posmatraćemo proces nepristrasno. Ovo je izazovna situacija za vlasti i sve učesnike u procesu. Preporučujem da glasači i sve zainteresovane strane učine sve što je u njihovoj moći da se ispoštuju sve mjere koje su predložene u skladu sa novonastalim okolnostima zbog koronavirusa”, rekao je Mesarić.

Kako je naveo, zbog novonastalih okolnosti, koje su posljedica pandemije COVID-19, fokus je na javnom zdravlju.

“Kada bi misija nastupila u punom sastavu, imali bismo više od 100 posmatrača, što bi ugrozilo zdravlje ljudi”, naveo je Mesarić.

Prema njegovim riječima, misija je u Crnoj Gori na poziv Vlade, koja ju je i akreditovala.

“Pratićemo zakonodavnu strukturu do dana izbora i imaćemo privremeni izvještaj, zatim izvještaj o preliminarnim rezultatima i dva mjeseca nakon izbornog procesa konačni izvještaj”, kazao je Mesarić.

On je rekao da će posmatračka misija pratiti kako će se proces razvijati i koliko je usklađen sa međunarodnim i domaćim regulativama.

Upitan da prokomentariše trenutni ambijent u Crnoj Gori povodom predstojećih izbora, Mesarić je naveo da posmatračka misija nije ovlašćena da daje ocjenu političke situacije.

“Nigdje u svijetu ne postoji savršen izborni sistem. Težimo da procijenimo u kojoj mjeri su zadovoljene naše preporuke”, rekao je Mesarić.

Na pitanje kako će se na održavanje izbora odraziti to što Državna izborna komisija (DIK) još nije donijela preporuke o bezbjednom održavanju, on je odgovorio da DIK prati zakonske rokove.

“Nemamo informaciju da su propustili neki zakonom propisani rok. DIK nas uvjerava da će uspjeti da proizvedu materijal koji je potreban”, kazao je Mesarić.

Oleksej Ličkov iz OEBS-a kazao je da se izbori održavaju u skladu sa postojećim zakonima koji omogućavaju održavanje demokratskih izbora.

“Ne želimo da donosimo prevremene zaključke o radu DIK-a i drugih institucija”, naveo je Ličkov.

On je rekao je da neće biti kratkoročnih posmatrača.

“U misiji će učestvovati Glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS-a. Očekujemo i deset dugoročnih posmatarača tokom ove sedmice koji će biti raspoređeni u različitim regionima Crne Gore”, naveo je Ličkov.

Izvor:mina