Da li novac može kupiti sreću? Istraživanje kaže - da, ali samo ako ga koristite na ovaj način

Biti bogat ne čini ljude srećnima. Ali...

Kada vam je potrebno malo podizanja raspoloženja, da li volite da potrošite nešto novca i idete u kupovinu? Da li se osjećate nevjerovatno srećno nakon toga?

 Ili se možda osjećate krivim kada idete u kupovinu jer je to "loše".

Konzumerizam je rasipništvo. Drugi nisu toliko srećni kao vi. Naravno da je to tačno, ali... bla, bla, bla. Ostali razlozi su beskrajna lista.

Da li novac može kupiti sreću? Da li zaista možete živjeti srećan život kupovinom i trošenjem?

Pa, evo odgovora: Da. Novac može kupiti sreću. Nije ono čemu su vas do sada učili? Istraživanja pokazuju da sreća zaista proističe iz trošenja novca kada ga trošimo na određene načine.

Evo tri načina razmišljanja o novcu koji čine trošenje radosnim i nagrađujućim.

  1. Finansirajte svoju slobodu

Kada imate novac u rezervi, slobodni ste da iskoristite spontane prilike koje se pojave - poput neočekivanog prisustvovanja rođendanu nećake ili dolaska da proslavite dostignuće starog prijatelja.

Trošenje raspoloživog novca na ono što vam je važno i izbjegavanje onoga što nije oslobađa dodatni novac za štednju za buduću slobodu.

Još nemate dovoljno novca?

Vježbajte trošenje energije na ono što vam je važno i kreativno učinite svoje prisustvo osetnim u situacijama kada još ne možete priuštiti kupovinu avionske karte - napravite video za nećaku ili kreirajte foto album za svog prijatelja.

  1. Ulažite u svoj rast

Biti srećan u životu znači ulagati u sebe. Možda postoji kurs ili program koji se ne poklapa sa vašom karijerom, ali biste uživali u njemu.

 Bez racionalizacije da li je mudro trošiti novac na nešto što vam "ne treba", ulažite u negovanje svih strana svog uma i ličnosti - jednostavno zato što to želite!

Dok ta novčana rezerva ne bude adekvatna, istražite mogućnosti kako i dalje možete proširiti svoje znanje.

I postoje pametna pravila koja možemo slijediti koja pojačavaju trošenje novca na načine koji nam donose radost:

Kupujte iskustva

Koristite novac da poboljšate kako provodite vrijeme

Priuštite sebi poslastice

Platite sada ili unaprijed

Budite velikodušni i delite

Ali, postoji više u teoriji "Novac može kupiti sreću" od gore navedenih navika trošenja.

Tu je i čista radost kupovine da proslavite sebe!

Zar ne nalazite tako zadovoljavajućim kada kupite savršenu stvar da izrazite ko ste i onda je nosite da to objavite svijetu?

Ili, pobijedite u izazovu i kupite simbolični podsjetnik koji ćete gledati svakog jutra, kao podsjetnik na vašu pobjedu i motivaciju za sljedeću veliku pobjedu?

Da li su to površne kupovine? Sasvim suprotno. Te kupovine su alati koji pojačavaju vaše najdublje želje i podržavaju vas u obavljanju vašeg najhrabrijeg rada u svietu.

Međutim, ako zaista odlučite da potrošite malo novca, uživajte u tome! Ne osjećajte krivicu!

Automatska kupovina da utrnete ili izbjegnete život nije način za kupovinu i verovatno je ono što je dalo lošu reputaciju trošenju novca!

Dakle, napravite listu i istražite načine kako da se udubite u neke od tih tema. Gledajte TED razgovore, potražite besplatne onlajn kurseve ili prisustvujte zanimljivim MeetUp-ovima u vašoj zajednici.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković