Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu više nije ugrožena vrsta

Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu, Pirenejski ris, više nije klasifikovana kao ugrožena, stoji u izvještaju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), piše BBC. Danas je IUCN, koji kategorizuje vrste prema visini rizika s kojima se suočavaju na "crvenom popisu", prebacio Pirenejskog risa s popisa "ugrožene vrste" na "ranjivu".

Broj odraslih jedinki 2001. godine iznosio je 62, a 2022. godine 648. Mladih i odraslih risova, procjenjuje se, sada ima više od dvije hiljade. Ova vrsta divlje mačke, inače, živi na području Španije i Portugala. Nekada su Pirenejski risovi živjeli na cijelom Pirenejskom poluostrvu, no 1960-ih godina broj jedinki drastično je opao. Zbog gubitka staništa i krivolova, vrsta je došla na rub izumiranja.

Važnu ulogu u spašavanju od izumiranja odigrali su programi za oslobađanje stotina risova iz zarobljeništav, te obnavljanje šikara i šuma. Francisko Havier Salkedo Ortiz, koordinator odgovoran za vođenje akcije očuvanja, opisao ju je kao "najveći oporavak mačje vrste ikad".

Ortiz je rekao da ima još "puno posla" kako bi se osiguralo da životinje prežive i da se vrsta oporavi. Inače, utemeljen 1964. godine, IUCN-ov crveni popis ugroženih vrsta razvio se u svjetski najopsežniji izvor informacija o globalnom statusu očuvanosti životinjskih i biljnih vrsta.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković