Bez nervoze - putovanje avionom je najbezbjednije

Prema najnovijim istraživanjima koja su rađena kako bi se procijenila bezbjednost putnika u različitim vidovima saobraćaja – avion je najsigurnije prevozno sredstvo u Evropi. Detalji su objavljeni u Izvještaju Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, u Evropi je rizik od smrti – kao posljedice izazvane avionskim nesrećama, ravan nuli. Većina prijavljenih nesreća posljedica je neispravnosti stajnog trapa, kočionog sistema, a to spada u mehaničke kvarove.

„Bezbjednost putnika je najveći prioritet za zaposlene u oblasti vazduhoplovstva. Rezultati o bezbjednosti za 2023. godinu pokazuju da je letjenje avionom najbezbjedniji vid prevoza“, istakao je Vili Volš, generalni direktor IATA.

Tokom 2023. godine broj letova povećan je za 17 odsto u odnosu na 2022. godinu. Globalno je zbirna stopa nesreća bila 0,80 odsto na milion – što znači jedna nesreća na svakih 1,26 miliona letova, a to predstavlja i najnižu ukupnu stopu u protekloj deceniji.

Rizik od smrti tokom letjenja takođe se značajno smanjio, posebno u posljednjih pet godina. Statistički gledano, na tom nivou sigurnosti, osoba bi morala da leti avionom svaki dan tokom 103.239 godina da bi doživjela fatalnu nesreću.

Volš je ipak istakao da je važno raditi na poboljšanju kvaliteta i bezbjedonosnih aktivnosti tokom letjenja.

„Za avio-kompanije, to je njegovanje jake bezbjednosne kulture u kojoj se svaki zaposleni osjeća odgovornim za bezbjednost, motivisan je, i očekuje se da bude obaviješten o svim važnim informacijama po tom pitalju“, rekao je generalni direktor IATA.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković