Što boja automobila otkriva o vašoj ličnosti?

Prilikom kupovine vozila, razmišljanja o marki, modelu i cijeni su najvažnija, kao i to je li vozilo benzinsko, dizelsko ili električno. Ali, boja je takođe ključna odluka koja odražava vaš lični stav prema svijetu, piše Express.

Psihološkinja Sophie Dearman, govoreći za Međunarodno udruženje vozača, objasnila je značaj nijanse vašeg automobila, izjavivši: “Svaka boja iza sebe ima psihološku poruku. Iako ne traži svako ko vozi crni auto moć, niti je svaki vlasnik crvenog automobila buntovnik, naše preferencije često odražavaju aspekte naše ličnosti i vrijednosti.”

Boja vašeg automobila može puno reći o vama kao osobi, ne samo o vašem ponašanju za volanom.

Crna: Elegancija i snaga

Crne automobile, koji čine oko 20 odsto vozila na cestama, često biraju pojedinci koji vole moć i kontrolu, rekla je Dearman.

Dodala je: “Takođe, može odražavati ukus za eleganciju, sofisticiranost i bezvremensku privlačnost.”

Bijela: Čistoća i optimizam

Bijeli automobili predstavljaju vrijednosti kao što su čistoća, jednostavnost i optimizam.

Dearman je primijetila: “Bijela se smatra svježom i modernom, a odabir bijelog automobila može sugerisati napredan, inovativan duh.”

Siva: Praktična i odgovorna

Druga omiljena nijansa, siva, sugeriše na vozača koji je praktičan i odgovoran. Nadovezujući se na ovu analizu, Dearman je rekla: “Sivi automobili dobro skrivaju prljavštinu, što je prednost za zaposlene ljude kojima je funkcija prioritet. Ova boja može otkriti nenametljivu, pouzdanu ličnost.”

Plava: Mirna i stabilna

Oni koji voze plava vozila vjerovatno su smireni i stabilni. Dearman je komentarisala: “Odabir plavog automobila može ukazivati na opušten, miran temperament i sklonost dosljednosti i pouzdanosti. To je klasičan izbor koji može otkriti pojedinca koji voli tradiciju.”

Crvena: Strastvena i buntovna

Iako je manje uobičajena, hrabra nijansa crvene izaziva asocijacije na energiju, strast i “pomalo buntovnički duh”. Dearman vjeruje da se vlasnik crvenog automobila može smatrati “spremnim izdvojiti se iz gomile” i birati vlastiti put.

Zelena: Harmonija i ravnoteža

Zelena nije uobičajena boja za automobil, ali oni koji je odaberu vjerovatno su ljubitelji prirode, harmonije i ravnoteže. Dearman je dodala: “Ljubav prema vrtovima, parkovima i prirodi može se odraziti i izborom zelenog automobila.”

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković