Ovo su plaže sa najplavijim morem na svijetu - Na listi su i dvije crnogorske

Sljedeći put kada budete tražili destinaciju za ljetni odmor, možda će vam biti korisno da svoju pretragu bazirate na teoriji boja, a nekoliko plaža s najplavljom bojom mora nalazi se u susjednim zemljama.

To su uradili stručnjaci za putovanja na platformi za rezervaciju luksuznih vila CV Villas kada su pokušavali da pronađu plaže sa najplavljim morem.

Kako bi došli do ljestvice, istraživači su sastavili dugačku listu najpopularnijih i najljepših plaža na svijetu. Zatim je uslijedila analiza boja, koja je uključivala uzimanje neobrađenih fotografija plaža, korištenjem alata za boje da se odredi tačna nijansa vode i upoređivanje te nijanse sa službenom najplavljom nijansom plave.

Nadmašivši svjetski poznate komade obale ispostavilo se da Pasqyra tj. Mirror Beach u Albaniji ima najplavlju vodu na svijetu.

Grčka je dominirala na listi, gdje je pet od deset najboljih plaža upravo iz ove zemlje. Ipak, sa toliko prekrasnih ostrva i obala ovakav rezultat nije iznenađenje. Plaže širom Evrope zauzele su svih deset najboljih mjesta i 26 od 30 najboljih. Među 30 najboljih su i destinacije u Bugarskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Škotskoj.

Listu od deset plaža s najplavljom bojom mora čine:

 Pasqyra plaža (Mirror Beach), Albanija

Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka

Kassiopi, Grčka

Plage de la Vernette, Francuska

Plaža Kaputas, Turska

Plaža Voulisma, Grčka

Plaža Foki, Grčka

Praia do Carvalho, Portugal

Omprogialos, Grčka

Plaža Los Lances, Španija

Na 12. mjestu liste je Zlatni Rat u Hrvatskoj, 13. zauzima plaža Ploče u Crnoj Gori, na 19. i 20. plaže Kutleša i Štikovica u Hrvatskoj, a na 27. plaža Miločer u Crnoj Gori.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/ Bumerang

Tekst objavila:Ljilja Brajković