Znakovi koji pokazuju da nešto nije u redu tokom leta avionom

Sasvim je prirodno plašiti se letenja avionom, pogotovo kada osjetite turbulencije. Međutim, turbulencije nisu problematične, stoga je dobro znati neke tajne znakove koji ukazuju na to da postoji problem tokom letenja avionom.

Nekadašnja stjuardesa Lisa Hjuz podijelila je nekoliko situacija koje bi označile opasnost tokom leta.

Ponašanje posade

Pojačana aktivnost posade, uključujući čestu komunikaciju s kokpitom, može ukazivati na problem. To podrazumijeva promjene u tonu ili hitnosti u najavama iz kokpita ili osoblja iz kabine. Stoga, osluškujte posadu ili uputstva koja su sve jasnija i češća, jer bi to mogao biti znak upozorenja.

"Posada takođe može da pripremi opremu za hitne slučajeve ili uputi određene putnike, poput fizički sposobnih pojedinaca, da pomognu u potencijalnoj evakuaciji", rekla je Lisa Hjuz.

Fizički znakovi

Neuobičajeni zvukovi, vibracije ili promjene u načinu letenja kao što su nagle promjene visine, mogu ukazivati na mehaničke probleme.

To mogu biti i promjene u rasvjeti kabine, postavljanje maski s kiseonikom ili pokretanje protokola za hitne slučajeve.

Naglo slijetanje

Odluka da se naglo sleti takođe je znak upozorenja. To su obično hitni medicinski slučajevi i ozbiljni zdravstveni problemi kod pojedinaca, ali mogu biti i neočekivani vremenski uslovi.

U rijetkim slučajevima, naglo slijetanje može biti znak bezbjednosnih prijetnji kao što su prijetnje bombama ili nepristojno ponašanje koje predstavlja rizik za sigurnost leta.

Izvor:Analitika

Foto: Shutterstock

Tekst objavila:Ljilja Brajković