Robotski pas radi na održavanju britanske putne infrastrukture, mijena inspektore(video)

Spot je opremljen različitim senzorima i kamerama koji ljudima omogućuju udaljen uvid u situaciju na terenu

Bit će prilično zanimljivo vidjeti kako će izgledati svijet za desetljeće ili dva.

Spot radi u različitim industrijama

S obzirom na to da je napredak u razvoju umjetne inteligencije i robotizacije ogroman, ne bismo se trebali čuditi ako dio poslova budu odrađivali inteligentni humanoidni roboti s kojima bismo mogli razgovarati i prema njima se odnositi kao i prema drugim ljudima.

Dok do takvog scenarija ipak treba sačekati još neko vrijeme, roboti ipak već danas obavljaju dio poslova koji je prije bio rezerviran samo za ljude. Više puta smo tako pisali o dostavnim robotima koji na određenim kampusima univerziteta u SAD studentima dovoze hranu, ali i o robotu Spot, koji je svoju ulogu našao u različitim industrijama.

Među inim, ovog su robota testirali policija i vojska, što je naišlo na brojne kritike, no Spot se odlično našao i u nekim situacijama koje predstavljaju rizik za ljude.

Ovaj se robot testira i na britanskim cestama, a prvi testovi pokazali su se ohrabrujućim. Iz vladine agencije za autoceste upozorili su vozače da se ne iznenade ako uz cestu M5 primijete robotskog psa koji se trenutno koristi za pregled lokalnih cesta te prikupljanje informacije s teško dostupnih lokacija.

Senzori i kamere

Spot je opremljen različitim senzorima i kamerama koji ljudima omogućuju udaljen uvid u situaciju na terenu, a pogotovo je koristan na mjestima poput strmina, ispod mostova, uz kanale i slično.

Spot na tim mjestima mijenja inspektore te se pokazao sigurnijom i finansijski stabilnijom alternativom u odnosu na ljude prilikom provjeravanja teško dostupnih lokacija.

 Zahvaljujući  njemu, smanjuje se i rizik za ljude.

Trenutnim testiranjem žele se provjeriti mogućnosti ovog robota na različitim vrstama terena, različitim situacijama, kao i tokom različitih vremenskih  prilika

Ako se prva testiranja pokažu uspješnima, očekuje se kako će se proširiti i na druga područja, a jednom se ovaj robot možda zaposli zastalno u održavanju putne infrastructure.

Izvor:Dnevni avaz

Foto:Dnevni avaz

Tekst objavila:Ljilja Brajković