Italija dobila restoran za pse: Evo šta je na meniju i koliko koštaju porcije

Vlasnici pasa prije odlaska u kafić ili restoran obično moraju provjeriti je li dozvoljen ulazak ljubimcima, srećni su kad od osoblja dobiju zdjelu za vodu i izbjegnu mrke poglede ostalih gostiju.

Objekata koji imaju prijateljsku politiku prema psima sve je više, ali jedan je restoran u Rimu otišao korak dalje. Tamo je naime otvoren prvi restoran za pse, koji nudi luksuzne, a "la carte" obroke za svoje četveronožne goste.

Restoran Fiuto nalazi se u rimskoj četvrti u blizini mosta Milvio, a njegovo je otvaranje s oduševljenjem dočekano među vlasnicima pasa.

Restoran Fiuto, što je italijanska riječ za nos ili njuh, mjesto je na kojem se vlasnici mogu opustiti s društvom, uživati u ukusnim tjesteninama, salatama i drugim specijalitetima, dok njihovi ljubimci dobijaju svoju zdjelicu s posebno osmišljenim obrokom.

Kako piše portal The Mayor, pritom ne moraju nužno ležati na podu ispod stola! Mogu se izvaliti na jedan od udobnih, čupavih jastučića koji su raspoređeni po lokalu. Fiuto je otvoren prošlog mjeseca i sigurno će donijeti Rimu dodatne bodove pri sastavljanju lista “pet friendly” gradova.

Dvije kuhinje, odvojeni jelovnici

U ovom lokalu psi neće dobiti kupovni obrok i zdjelicu vode, već obrok spremljen u restoranu,  u kojem mogu uživati dok se njihovi vlasnici zabavljaju.

Stvar funkcionira tako da Fiuto ima dvije odvojene kuhinje i dva odvojena jelovnika – jedan za pse, i drugi za ljude.

Jedino što će vlasnik psa morati odabrati šta se njegovom četveronožnom prijatelju taj dan jede. A on ga valjda ipak najbolje poznaje! Kao i svaki pravi italijanski restoran, i ovaj svojim gostima nudi više vrsta jela. Pseća predjela, glavna jela, deserte i pića, uz naveden tačan sastav i alergene na dnu.

Cijene glavnih jela kreću se između 10 i 22 eura, što zavisi od veličine porcije.

Neke od kombinacija su komadići piletine s pire krumpirom, bakalar s rikotom i kuhanim tikvicama, tvrdo kuvana jaja s kremom od graška…

Postoje i različite veličine posuda što zavisi od veličine psa. Posebno se pazi na raspored sjedenja – malim i velikim psima u restoranu se dodjeljuju različita mjesta kako bi se izbjegli sukobi i nepotrebno narušavanje mira. Kako bi se umirila atmosfera, pušta se odgovarajuća muzika, a rasvjeta je meka i umirujuća. Kako bi njihovi gosti ovo iskustvo pamtili i na njega imali lijepu uspomenu, na izlazu je uređen kutak za selfije s velikim ogledalom.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković