Za kovanicu od dva eura Njemac traži skoro 100.000 eura

Trgovac iz Njemačke objavio je oglas koji je izazvao pometnju na internetu.

Riječ je o “vrlo rijetkom” novčiću od dva eura za koji vlasnik traži 99.000 eura.

Radi se o novčiću njemačkog grada Bremena.

Novčić prikazuje zgradu opštine u Bremenu i kip bremenskog Rolanda, simbole najmanjeg njemačkog grada – države i dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a, prenosi Fenix magazin.

Posebna kovanica pojavila se 2010. godine u 30 miliona primjeraka, navodi portal “muenzen.eu”. Stranica takođe procjenjuje vrijednost kovanice na samo tri eura.

Dakle, kako onda trgovac dolazi do svoje astronomske tražene cijene?

Prema procjenama stručnjaka, čak i najvrijedniji poznati novčić od dva eura “Grejs Keli” vrijedi tek nešto više od 3.000 eura. Može li cijena bremenske kovanice zaista biti opravdana?

Prema riječima vlasnika, da, jer on kaže da je to “monumentalna varijanta”. Umjesto uobičajene legure nikal-bakar-mesing, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini “čistom”.

Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 eura ili po dogovoru. Čak i na službenim prodajnim mjestima, kao što je kompanija za trgovinu kovanicama MDM, prigodni novčić možete nabaviti za samo 12,99 eura. I definitivno je blistavo čist i nije tako izgreban kao oni u malim oglasima.

Međutim, prema riječima vlasnika, njegov novčić od 2 eura jedinstven.

“Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak, tako opisuje jedinstvenu ponudu na platformi”, napisao je u oglasu.

“Uz cijenu od gotovo 100.000, ovu kovanicu definitivno ne bi trebali kupiti”, poručio je Majkl Beker predsjednik strukovnog Udruženja njemačkih trgovaca kovanicama.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković