Najbolje čuvana tajna Italije: Ovaj romantični gradić će vam oduzeti dah(video)

Ovo romantično naselje sigurno neće biti prvo mjesto koje vam padne na pamet kad pomislite na italijanska odmarališta, to je sigurno. Međutim, ukoliko želite da otkrijete šta je to prava Italija, to je mjesto koje jednostavno morate posjetiti.

Iako je Atrani samo nekoliko minuta vožnje udaljen od Amalfija, poznatog i živahnog mjesta za odmor, on ostaje daleko od masovnog turizma i svog mnogo poznatijeg brata. Zbog toga je danas jedna od najbolje čuvanih tajni Italije. Ovo naselje nije tehnički grad, a nije ni selo, što uostalom nije ni bitno.

Atrani je ribarsko naselje sa manje od 1.000 stanovnika i nalazi se u rascepu između strmih litica na obali Tirenskog mora. Najpoznatija slika koja ostavlja bez daha jesu slojevi šarenih kućica koje rastu po obroncima litica iznad bijelih peščanih plaža. To je sigurno jedno od najslikovitijih okruženja u Italiji.

Ovo mjesto je ostalo nepromijenjeno vremenom, i turiste željno iščekuje i zove na istraživanje. Možete se popeti stepenicama direktno sa plaže i lutati uskim vijugavim ulicama po naselju gdje ćete naići na baroknu crkvu iz 13. veka i trg sa živopisnim fontanama. Možete takođe i jednostavno razmisliti o životu uz piće na terasi kafića na glavnom trgu Piazza Umberto.

Grad je kao stvoren za uživanje i nemojte se iznenaditi ako imate onaj čudan déjà vu osjećaj. Slikovite ulice Atranija i zapanjujuća obala su bili tema mnogih filmova i reklama.

Čini se da je Atrani ostao zarobljen u vremenskoj kapsuli, ali to je upravo ono što njega izdvaja od ostalih djelova svijeta. Ne očekujte moderno i ne očekujte sjaj i glamur, Atrani je autentično italijansko mestašce. Naselje je kao Sofija Loren, predivno, ali istinsko italijansko. Poput dobrog vina, Atrani je ostario do savršenstva.

Atrani uživa u istoj predivnoj mediteranskoj klimi kao i ostatak Amalfi obale. Međutim, kao i svugdje u svijetu, vrijeme u Atraniju nikada neće biti 100% predvidljivo. Da biste mogli udobno da istražujete ​​grad, i kako biste izbjegli visoke ljetnje temperature, najbolje je vijreme za posjetu su maj ili jun.

Proljeće ima povoljne temperature koje se u prosjeku kreću između 12 i 25 stepeni Celzijusa, more je dovoljno toplo za kupanje, a na plaži nikad nije gužva. U jesen, iako mještani možda nose džempere, temperature ostaju visoke. U kasnu jesen mogu se desiti i neočekivani talasi izuzetno toplog vremena. Ako u tom periodu planirate odlazak, obavezno ponesite dosta kreme za sučanje sa sobom.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković