Naučnici otkrili koja rasa pasa je najpametnija na svijetu

Naučnici su u novoj studiji proučili hiljadu pasa, među kojima je bilo 13 vrsta, postavljajući pred njih deset testova sposobnosti. U istraživanju je belgijski malinoa, koji se često koristi kao policijski pas, osvojio 35 od 39 mogućih bodova i time zauzeo prvo mjesto liste najinteligentnijih pasa.

Psima koji su učestvovali u ispitivanju postavljeno je sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali sposobnost čitanja ljudskih gestova i provjeru mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku latiničnog slova V kako bi došle do hrane koju su mogle da vidjeti. Naučnici su istraživali i koliko je pas nezavisan i koliko brzo traži pomoć od čovjeka kada je pred njim nerješiv zadatak kao što je hrana upakovana u zatvorenu kutiju.

Belgijski malinoa – najinteligentniji pas

Prvo mjesto na tim testovima zauzeo je belgijski malinoa, koji se često koristi kao policijski pas ili kao čuvar, sa 35 od 39 bodova. Drugi je bio border koli sa 26 bodova dok je njemačka rasa hovavart zauzela treće mjesto sa 25 bodova, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Sajentifik riports.

„Belgijski malinoa istakao se u mnogim kognitivnim zadacima i ima vrlo dobre rezultate na većini testova“, izjavila je Katrina Tira sa Univerziteta u Helsinkiju.

Sara Juntila sa Univerziteta u Helsinkiju, jedan od autora studije, kaže da većina pasmina ima svoje snage i slabosti.

„Na primjer, labrador retriver bio je vrlo dobar u čitanju ljudskih gestova, ali nije tako dobar u prostornom rješavanju problema“, kaže Juntila.

Jedan od zadataka koji je postavljen pred pse tokom ovog testiranja bio je da zaobiđu providnu ogradu u obliku latiničnog slova V da bi došli do hrane koja se videla kroz ogradu. Cilj tog zadatka bio je da se izmjeri sposobnost rješavanja problema. Tim naučnika mjerio je i sposobnost pasa da čitaju ljudske gestove natjeravši ih da reaguju na pet ljudskih pokreta: stalno pokazivanje, kratko pokazivanje, pokazivanje nogom, pokazivanje na nešto dok su okrenuti u drugom smijeru i praćenje pogleda.

Uloga pasmine utiče na inteligenciju pasa

U istraživanju su učestvovale rase belgijski malinoa, australijski kelpi, labrador retriver, škotski ovčar, zlatni retriver, hovavart, španski pas za vodu, šetlandski ovčar, engleski koker španijel, australijski ovčar, mješanac, njemački ovčar, finski laponski pas i border koli.

Naučnici podvlače da sve vrste imaju neke svoje slabosti, pa tako i pobjednik, belgijski malinoa. On je bio među najlošije plasiranim, zajedno sa njemačkim ovčarom, u testu cilindra, u kom je zadatak bio da se dođe do hrane smještene u prozirni cilindrični predmet, tako što moraju da ga zaobiđu i hranu uzmu sa bočne strane. Naučnici smatraju da se ovim testom ispituju inhibicije pasa, a upravo se osnovni zadatak malinoa, koji su radni psi, dovodi sa tim u vezu, jer radni psi moraju da imaju nižu kontrolu inhibicije kako bi brže reagovali.

Naučnici su na osnovu toga zaključili da uloga za koju su psi odgajani može da utiče na njihove kognitivne sposobnosti, pa su tako retriveri, na primer, imali dobar odgovor u prepoznavanju ljudskih gestova, jer im je osnovni zadatak da budu ovčari i da u saradnji sa pastirom čuvaju stada.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković