Savjeti kako najbolje da se predstavite u razgovoru za posao: Ovo nikada nemojte reći prvi

Ovi savjeti su odlični podsjetnici koje treba upamtiti prije razgovora.

Razgovor za posao može biti stresan, pogotovo ako je to vaš "prvijenac". Uvijek će vas um preopteretiti pitanjima poput: "Da li će sve proći kako treba? Šta ako kažem nešto što ne treba? Šta da radim ako nešto zabrljam?" i slično. Ali, to je sasvim normalna situacija koju je većina nas prošla.

Prva stvar koju treba da napomenemo jeste da ne treba da se bojite hoće li proći sve u redu ili ne, to je ipak samo razgovor. Imajte na umu da je to takav tip razgovora u kome poslodavci gledaju da li biste se uklopili na tom radnom mjestu, ali isto tako i vi morate obratiti pažnju na to da li oni nude sve što zadovoljava vašu ideju o tom radnom mjestu. Dakle, obostrano je.

Svako želi da ostavi dobar utisak na ovakve sagovornike, pogotovo ako je to posao koji zaista želite. Ukoliko niste sigurni kako da se postavite na razgovoru, šta izbegavati i kako izgledati samouvjereno, onda ste na pravom mjestu.

  1. Ispoštovati dogovoreno vrijeme sastanka

Za prvi utisak je veoma bitno da se na dogovorenom mjestu pojavite u dogovoreno vrijeme. Bolje je stići ranije, nego dozvoliti njima da čekaju na vas. Iako vam se čini da poslodavci neće primijetiti to što ste stigli na vrijeme, bolje razmislite o tome da će sigurno primijetiti ako zakasnite. Vaša tačnost je početak jednog dobrog razgovora, jer ste ispoštovali prvi dogovor.

  1. Zapamtite ime sagovornika

U cijeloj pripremi šta da kažete sagovorniku, dešava se da zaboravite na osnovno - sa kim razgovarate. Dakle, dobro se preslišajte imena i prezimena onoga ko vam nudi priliku da se pokažete na razgovoru za posao.

  1. Pripremite pitanja

Kratka lista pitanja može samo da vam pripomogne. Vi ste takođe neko ko mora da se interesuje za radno mjesto za koje konkuriše, zato je važno da ostavite utisak da ste istraživali o tom radnom mjestu ili firmi. Tim pitanjima ćete dobiti informacije koje vas interesuju i moći, usput, da zaključite da li taj posao zaista ono čemu se nadate ili nije.

  1. Ne pominjite prvi platu ili beneficije

Pored lijepog izražavanja, osmijeha i sampouzdanja makar govorili i o lijepom vremenu, postoje stvari koje treba izbjegavati. Jedna od tih stvari jeste ta da prvi pomenete platu i beneficije. Dakle, učtivije je da poslodavac bude taj koji će pokrenuti tu temu.

  1. Razgovor o hobijima

Često ćete naići na pitanje da kažete nešto više o sebi. Dakle, nakon čitanja vašeg CV-ja, poslodavac želi da zna ponešto više o vašim interesovajnima van posla, jer time može da upozna delimično i vašu ličnost. Nemojte bježati od ove teme. Budite iskreni i samouvjereni. Zapamtite da samouvjerenost

ne znači isključivo strogo i poslovno. Bitno je da ne izbjegavate direktan pogled, jer time pokazujete da ste prisutni i fokusirani, ali na ovu temu možete i malo da se opustite, jer je to ipak "vaše polje". Možete da ispričate i neku kratku zanimljivu priču vezanu za vaš hobi. Nemojte bježati od toga, jer kako razgovor bude tekao, bićete sve opušteniji i sigurniji u sebe.

  1. Kako završiti razgovor

Poslovni razgovor je najbolje završiti sa osmijehom i zahvaliti im na pruženoj prilici, lijepom razgovoru, upoznavanju... Slobodno im možete reći da vam je bilo prijatno, ukoliko ste zadovoljni, i reći da se nadate daljem kontaktu. Ovo je posljednji korak i važan je kako biste napravili lijep završni utisak, prenosi "Ung.edu".

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković